Заместник-министър Везиева се срещна с Регионалната стопанска камара в Ниш
 
10 юли 2015

„Приоритет в икономическото сътрудничество между България и Сърбия са добрите взаимоотношения по трансгранични проекти, подобряване на отношенията в частта инвестиции както и допирни точки по иновативни проекти.“ Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, на среща с представители на Стопанската камара в Сърбия, проведена вчера в град Ниш.

Зам.-министър Везиева определи срещата с Регионалната стопанска камара в Ниш  като добра възможност България и Сърбия да развият двустранните си взаимоотношения и да се договори по-нататъшното икономическо сътрудничество между двете страни. „Министерство на икономиката работи активно за  подобряване на икономическите взаимоотношенията със Сърбия”, изтъкна на срещата Везиева.

Зам.-министър Даниела Везиева допълни, че приоритетите на Министерство на икономиката са насочени към създаване на предпоставки за ускоряване на икономическия растеж и изрази своята увереност, че изпълнението им ще даде възможност за активно и успешно партньорство между България и Сърбия.

От  Регионалната стопанската камара в Ниш  представиха пред зам.-министърът на икономиката възможностите за български фирми да инвестират в региона.Те изтъкнаха, че има много теми от взаимен интерес, като посочиха  голям потенциал в  съвместни инфраструктурни проекти и такива по трансгранично сътрудничество. От Стопанската камара подчертаха, че България е един от големите външнотърговски партньори в региона, а икономическите взаимоотношения  имат потенциал да се развиват и в бъдеще.

По рано през деня зам.-министър Везиева посети един от големите инфраструктурни проекти в региона - изгражданите от българската компания "Трейс Груп Холд" АД участъци в Сърбия на две от основни европейски магистрали по направлението Ниш – границата с България. Обектите са от първостепенно значение както за сръбската държава, така и за Европа. Дружествата и обектите на "Трейс Груп Холд" АД осигуряват работа на над 1 500 местни сръбски граждани, както и на представители на българското малцинство в страната.

Ускоряване на  изграждането на големите инфраструктурни проекти между България и Сърбия беше договорено на Втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни, при посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски миналия месец в Белград.

 

Сърбия се нарежда на 16-то място в износа на България за 2014 г., а по отношение на вноса заема 19-то място.Стокообменът между България и Сърбия за периода януари - декември 2014 г. нараства с 4.41% спрямо същия период на 2013 г. Износът спада с 2.68%, докато вносът отбелязва ръст от 12.65%. Търговското салдо възлиза на 62.5 млн. евро при 110.7 млн. евро за същия период на 2013 г.

За периода януари – март 2015 г. сравнени със същия период на 2014 г. се наблюдава ръст в стокообмена с 11.9%.Износът се увеличава с 38.4%,докато вносът спада с -11.5%.Търговското салдо възлиза на 26.9 млн. евро при -9.4 млн. евро за същия период на 2014 г.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката