Заместник-министър Любен Петров връчи награда за най-добър търговски представител на България
 
10 юли 2015

Заместник-министър Любен Петров връчи награда за най-добър търговски представител на страната ни в чужбина, която всяка година се присъжда от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. С Първа награда бе отличена Службата по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в Индия. Бронзовата статуетка „ХЕРМЕС” и грамота получи търговския ни представител там Стефан Йонков. Отличието е за увеличаване на българския износ, положително изменение на инвестициите и броя на чуждестранните туристи в България, за активна работа с българския бизнес и съдействие за постигане целите и задачите на БТПП.

В приветствието си към присъстващите заместник-министър Петров подчерта, че министерството Разчита на мнението и оценката на бизнеса за подобряване на подбора и  оптимизиране дейността на търговските представители в чужбина. Очаквам от нашите търговски аташета да продължат да работят активно, в партньорство с бизнеса, да провеждат проактивна експортна политика и популяризиране на България като стабилна, модерна и перспективна за партньорство страна, каза още заместник-министърът на икономиката. Той допълни, че предстои създаването на web-базирана информационна система, която да позволява постоянна връзка в реално време със СТИВ и да събира на едно място наличната информация за тяхната дейност.

Второ място в класацията зае Службата по търговско-икономическите въпроси на страната в Румъния, като отличието Почетен диплом бе връчено на Бронислав Денев. На трето място Палатата класира Службата по търговско-икономическите въпроси на България в САЩ и с Почетен диплом беше удостоен представителят ни там Иво Константинов. Награди получиха и останалите номинирани служби – СТИВ в Арабска Република Египет, СТИВ в Италия, СТИВ в Република Казахстан.

Днес продължи работната среща на Министерство на икономиката с търговските представители на България зад граница. Презентации за дейността си пред аташетата направиха Българска агенция за инвестиции БАИ Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ИАНМСП, Национална компания Индустриални зони НКИЗ, Българска агенция за експортно застраховане БАЕЗ и „Тракия“ Икономическа зона. След това работата продължи с установяване на директни контакти между търговските аташета и представители на българския бизнес. Възможностите за търговски партньорства с цел стимулиране на експорта бяха представени и от фирмите-членки на Exporter.lg, който участва в срещата като партньор на Министерство на икономиката.

 

 

БТПП съвместно с Министерството на икономиката утвърди подхода за номиниране и награждаване на СТИВ. Критериите, по които са номинирани СТИВ-службите са еднакви за всички и са следните:

1. Износ, инвестиции и туристи, в т.ч.:

• Дял на българския износ за съответната държава в общия износ на страните със СТИВ през 2014 г.

• Увеличение на износа през 2014 г. спрямо 2013 г.

• Увеличение на инвестициите през 2014 г. спрямо 2013 г.

• Увеличение на туристите през 2014 г. спрямо 2013 г.

2. Активна работа с БТПП и българския бизнес (предоставяне и разпространяване на бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната държава, организиране на бизнес форуми и срещи, съдействие при набиране на участници в изложения в България)

3. Тежест в класацията оказва и цялостната оценка за дейността на СТИВ от Министерство на икономиката.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката