Заместник-министър Иванова участва в заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност
 
27 февруари 2020

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност, в частта вътрешен пазар и индустрия, което се проведе в Брюксел. На него бяха обсъдени Европейската зелена сделка– преход към неутрална по отношение на климата и кръгова индустрия на ЕС, както и отражението на коронавирусът върху европейската икономика. Министрите обсъдиха и доклада за функционирането на единния пазар за 2019 г.

В изказването си зам.-министър Иванова посочи, че Европейската зелена сделка може да се разглежда като възможност за модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика, но потенциалните рискове също трябва да се вземат предвид. „Осъществяването на новите амбициозни политики в областта на климата и околната среда, за които не всички държави членки са еднакво подготвени, изисква сериозни инвестиции и реформи в националните ни икономики“, допълни тя.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че промени от такъв мащаб трябва да се предшестват от подробни анализи и оценки на въздействието на засегнатите икономически дейности, включително схемата за търговия с емисии. По думите й особено внимание трябва да се обърне на ресурсоемките и енергоемките индустрии, които ще бъдат сериозно засегнати. „Ключовите промишлени сектори, освен енергетиката, като например металургия, машиностроене, химическа, циментова промишленост и др. трябва да бъдат подкрепени с конкретни политики и мерки, така че да не загубят своята конкурентоспособност и значителен брой работни места“, подчерта Иванова.

Заместник-министърът на икономиката заяви, че достъпът до ресурси е друг стратегически въпрос, свързан със сигурността и реализацията на целите по отношение на климатичните промени. Тя допълни, че осигуряването на доставки на устойчиви суровини, включително чрез диверсификация на източниците, е една от предпоставките за успешен преход към нисковъглеродна икономика.

Лилия Иванова каза още, че преходът към кръгова и неутрална към климата икономика трябва да се осъществи чрез цифровизацията, подпомогната от адекватни финансови ресурси по съответните европейски фондове“.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката