Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева представи новото ръководство на Комисията за защита на потребителите
 
03 април 2015

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов и членовете Константин Арабаджиев и Константин Райков представиха на пресконференция днес приоритетите в работата на новото ръководство на институцията.

Изразяваме пълно доверие към състава на новото ръководство на КЗП, заяви зам.-министърът на икономиката. Министерство на икономиката  заедно с КЗП ще работи за подобряване на защитата  на потребителите в България. Убедена съм, че експертизата на новото ръководство ще постигне много добри резултати, каза още Везиева.

Г-н Маргаритов очерта приоритетите, които новият състав на комисията идентифицира като важни. Първият от тях е засилване контрола по отношение безопасността на стоките и услугите чрез подобряване координацията между органите, които имат отношение към надзора на пазара за безопасността на предлаганите продукти и повишаване ефективността на проверките, които контролният орган извършва по това направление.

Друг посочен от Маргаритов приоритет в работата на институцията ще бъде извършването на преглед на общите условия на договорите, които се предлагат на потребителите в различни области и сектори.

Константин Арабаджиев – член на КЗП, допълни, че до края на годината прегледът на общи условия ще обхване различни сектори като финансови и банкови услуги, застрахователни компании, туристически услуги и др. Той посочи, че в момента тече анализ на общите условия на около 40 кабелни оператора, като за 27 от тях проверката е приключила с констатиране при всеки от операторите на по 2-3 неравноправни клаузи, за които са изготвени предписания за отстраняването им. Арабаджиев допълни, че е приключила проверката на общите условия на ВиК дружествата и те са приведени в съответствие с изискванията на законодателството.

Като трети приоритет в работата на екипа на КЗП председателят Маргаритов изтъкна повишаването ефективността на помирителното производство, което способства за разрешаване на спорове, възникнали между  потребители и търговци чрез създаване на секторни помирителни комисии.

Константин Райков – член на КЗП, посочи, че помирителните комисии ще бъдат специализирани в секторите енергетика, водоснабдителни и канализационни услуги, електронна търговия и съобщения, транспорт.

Сред приоритетите на новия състав на ръководството на КЗП ще бъде и анализ на администрирането на дейността на КЗП и дигитализиране на услугите на институцията с цел оптимизиране на работата и повишаване бързината при реакциите по постъпващите жалби и сигнали на гражданите.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката