Зам.-министър Везиева: Работим приоритетно за обвързване на регионалните политики с националните
 
25 юли 2016

„Един от приоритетите на Министерство на икономиката през тази година е да обвържем регионалните политики с националните“ – това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на дванадесетата дискусия „ДА! На българската икономика“, организирана от в. “Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ в гр. Кърджали.

Везиева посочи, че основна политика на цялото правителство е подобряване на бизнес средата с цел увеличаване на икономическия растеж. Водеща е Иновационната стратегията за интелигентна специализация /ИСИС/, която е интегрирана в оперативните програми към четири министерства - Министерство на икономиката, Министерство на образованието и науката, Министерство на земеделието и храните и Министерство на транспорта.

„Важното в тази Стратегия беше да определим тематични области, в които всяко едно от населените места да намери своето място. За Област Кърджали това са две водещи приоритетни тематични области – едната е креативна и рекреативна индустрия, а втората - здравословен живот и биотехнологии. Аз съм доволна от избора на местната власт, тъй като това наистина е потенциалът за развитие на тази област“, добави зам.-министър Везиева.

Зам.-министърът на икономиката заяви, че в региона на Кърджали все още има много неизползван потенциал за стимулиране на бизнес инициативата и генериране на икономически ръст. По нейни думи ограничени са иновациите в преработващата промишленост, които могат да допринесат за подобряване на производствения капацитет и конкурентоспособността на предприятията от областта. От друга страна добре развиващи се са производството на облекла, туризмът, и секторът на публичните услуги.

Даниела Везиева посочи, че в първата отворена схема от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за Област Кърджали има девет проекта. И деветте са свързани с производство на облекла и с лека промишленост като цяло. Стойността на проектите е 7 166 000 лв., от които 4 700 000 лв. са безвъзмездна помощ по програмата. „Освен този грант, който вече предоставихме и проектите, които се изпълняват, вече се оценяват проектите по иновации за действащи и за стартиращи фирми. За съжаление от тази област има два проекта по първата (за вече работещи фирми) и пет по втората (за стартиращи) процедура за иновации“, заяви зам.-министър Везиева.

„Дали Кърджали ще се развива по начина, по който вече са заявили, зависи до голяма степен и от местната власт. Зависи дали местната власт ще стимулира чрез собствени приходи и чрез публично-частно партньорство развитието на бизнеса си“, добави зам.-министърът. По думите й важно е да се съчетаят оперативните програми и грантовите схеми с публично-частното партньорство.

„През септември отваряме нова оперативна програма – ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“, която ще облекчи значително достъпа на тези предприятия до финансиране чрез гаранции. Тоест, ако теглите кредит от партниращите банкови институции, чрез програмата ще ви бъде презастрахована кредитната експозиция“, допълни зам.-министърът на икономиката. По ОПИК пък са предвидени над 459 млн. лв. за финансови инструменти, които допълнително ще облекчат условията за финансиране на бизнес плановете на българските предприятия. По нейни думи възможности за насърчаване на регионалното развитие има и по линия на „Национална компания индустриални зони“, която в партньорство с общините може да развива регионални индустриални зони.

Според зам.-министър Везиева е редно да предлагаме по места това, което би могло да предоставим като квалификация на кадри, полезни изкопаеми, локация и логистика.

Във форума участваха още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на труда и социалната политика Зорница Русинова, на земеделието Десислава Танева и на туризма Николина Ангелкова, както и представители на бизнеса и на местната власт от Кърджали и областта.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката