Зам.-министър Везиева откри дискусия “Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор”
 
14 октомври 2016

„Чрез Стратегията за интелигентна специализация, съвместно с бизнеса и с академичните среди достигнахме до четирите тематични области. В Русе водещи са мехатроника и чисти технологии и IT секторът, като в региона има огромен потенциал за развитието на този сектор“. Това заяви заместник–министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри днес дискусия на тема: “Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор”. Събитието се организира от Министерството на икономиката в партньорство с Български форум на бизнес лидерите и има за цел да предостави платформа за диалог между представители на институциите, местната власт и водещи компании по успешните стратегии за дългосрочно икономическо развитие и просперитет на Русе и региона.

Зам.-министър Везиева посочи, че министерството на икономиката през последните две години е задало макрорамката за развитие и постигане на икономически растеж, като един от основните приоритети е съвместната работа с бизнеса. Тя изтъкна, че са постигнати добри резултати в това партньорство, като макрорамката свързана с интелигентния растеж на България - Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/.

"В последните няколко години инвестициите представляват около 5% от общия оборот на средства в региона, а привлечените инвестиции и тези, които имаме намерение да привличаме с местната власт в Русе, са основно в областта на мехатрониката и чистите технологии”, каза още Везиева. “Надявам се работейки съвместно с Община Русе и Областна администрация по отношение на наредба за насърчаване на инвестициите, на местно ниво този процент ще се увеличи”, допълни тя. По думите й Русе винаги е бил машиностроителен и много добър туристически център, като това са две от нещата, които най-бързо могат да бъдат доразвити с общи усилия.

Тя изтъкна, че през предходната година са структурирани и Регионалните партньорски мрежи, като това са 6 представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/. „Идеята е тази регионална мрежа да се разраства, като считаме че можем да бъдем полезни за бизнеса, ако по места има хора, които да бъдат контактни точки и да могат да препредават информацията по отношение на политиките, които се разработват в министерството, както и да бъдат обратната връзка за потребностите на бизнеса“, допълни Везиева. По думите й приоритет е и съживяването на бизнес инкубаторите, които да се превърнат в места за срещи между бизнес и наука и в естествените центрове за осъществяване на добри практики.

Зам.-министър Везиева посочи, че чрез Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ се финансира устойчивото икономическо развитие по отношение на експортно ориентираните фирми, енергоефективността на малки и средни предприятия, както и тяхното иновативно бъдеще. „Предстои да отворим и няколко схеми свързани с женското и младежкото предприемачество“, завърши тя.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката