Зам.-министър Везиева: Отчитаме все по-висока активност на малкия и среден бизнес от Русенски регион в използването на европейските средства
 
27 юни 2016

„Малките и средни предприятия от Русенска област показват все по-висока активност в използването на европейските средства. Наблюдава се значително нараснал интерес към ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и към разнообразните възможности, които предлага за финансиране на малкия и средния бизнес от региона“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в информационен ден за представяне на процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) днес в гр. Русе.

„Само по първата процедура на ОПИК – за подобряване на производствения капацитет в процес на изпълнение в Област Русе са 25 проекта, на обща стойност 25 871 234 лв.“, обяви зам.-министърът. По процедурата е осигурен и допълнителен ресурс в размер на 141 млн. лв. за още 274 проектни предложения от резервните списъци. „Шест от тези проектни предложения са с място на изпълнение Област Русе, като общата им стойност е 5 986 265 лв. На бенефициентите е изпратено предложение за сключване на договор“, посочи още Везиева. Тя допълни, че икономическите сектори, в които са тези проекти са главно производство на електрически съоръжения, на машини и оборудване и на химични продукти.

„Надявам се, че и представената днес процедура за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни предприятия ще предизвика също така голям интерес сред бизнеса от региона и ще доведе до реализацията на успешни и водещи до конкретни резултати проекти“, отбеляза още Везиева. Процедурата цели постигане на устойчив растеж и повишена конкурентоспособност на икономиката ни чрез интелигентно и ефективно използване на производствени ресурси и енергия. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 024 700 лв., като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

Зам.-министър Везиева посети и местно предприятие, което има успешно реализиран проект за внедряване на иновации по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013. "АВКО" АД е производител на промишлени уплътнителни изолационни материали и системи. Благодарение на високото качество на произвежданите продукти, непрекъснатото им усъвършенстване и създаването на нови технологии, фирмата се е наложила като лидер в тази сфера. Сред клиентите на фирмата са най-големите български предприятия в енергийната, химическата и машиностроителна промишленост.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката