Зам.-министър Везиева: България е атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар
 
19 октомври 2016

“България подкрепя двустранните и многостранни сътрудничества на Балканите.” Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която взе участие в Публична сесия на Общото събрание на Асоциация „Конфиндустрия Балкани” на тема „Нова интернационализационна стратегия. „Конфиндустрия Балкани” и Източна Европа: предизвикателства, възможности и перспективи”, което се проведе в Букурещ днес. На форума в румънската столица, организиран от „Конфиндустрия Балкани” участие взеха министри от Румъния, Сърбия и Албания.

Зам.-министър Везиева обяви, че българското правителство си поставя цели и приоритети, които да утвърдят страната ни като атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар. „България предлага конкурентни предимства и заема водещи места в редица международни класации за инвестиционна привлекателност, в това число трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството, трето място сред първите 36 страни в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и първо място сред страните от Европа“, допълни тя.

Тя изтъкна, че повишаването на диалога между страните от балканския регион, изграждането и модернизиране на транспортните и енергийни връзки, повишаване на атрактивността на Балканите като единен пазар, който да бъде привлекателен за чуждестранни инвеститори, както и насърчаване на иновациите и предприемачеството като основа за по-бързото възстановяване от последствията от световната финансова и икономическа криза, са сред предизвикателствата пред регионалното сътрудничество и ключови фактори за осигуряването на икономически растеж и просперитет в региона.

По нейни думи България подкрепя двустранните и многостранни сътрудничества на Балканите, като приоритет в работата на министерство на икономиката е развитието на секторните икономики, а секторните и регионалните политики са част от общата политика на Балканите, която би довела до икономически растеж. „България приоритизира търговско-икономическите отношения на Балканите като единен пазар. За нас е особено важно да изграждаме енергийни и транспортни инфраструктури, през култура и образование да налагаме социална икономика, така че този единен пазар да е привлекателен за чуждестранни инвестиции“, каза още тя.

Зам.-министърът на икономиката обяви, че България е приела Стратегия за Интелигентна специализация, в която са откроени четири тематични области, в които потенциалът за растеж е най-голям. Тези области включват: Информационни и комуникационни технологии; Мехатроника и чисти технологии; Индустрии за здравословен живот и биотехнологии и Нови технологии в креативни (творчески) и рекреативни индустрии. „В рамките на тези четири тематични области ще се развиват и екосистемите, като пример за такава екосистема тя посочи София Тех парк – място където се представят високи технологии и иновации и където се срещат на едно място наука и бизнес“, посочи тя.

Везиева заяви, че за българската страна, утвърждаването и разширяването на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество на двустранна и многостранна основа е елемент от дългогодишната и последователната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на балканския регион. „България се е позиционирала в редица сектори в балканските страни като например банково дело в Албания и Македония, преработка на тютюн и фармацевтика в Босна и Херцеговина, хранително-вкусова промишленост в Македония и Сърбия, строителство в Косово, козметика в Сърбия и изключително добри индустриални отношения с Румъния“, каза още тя.

Зам.-министърът на икономиката бе категорична, че многостранното регионално икономическо и инвестиционно сътрудничество в Югоизточна Европа и подкрепата за европейска перспектива на страните от Западните Балкани е от ключово значение за постигането на просперитет и повишаване на икономическото развитие на региона в дългосрочен план. „С дейността си „Конфиндустрия Балкани” ще даде своя принос за задълбочаването и развитието на тези процеси“, завърши тя.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката