Зам.-министър Петров откри най-голямото мотоциклетно изложение у нас
 
25 март 2016

Продажбите на нови мотоциклети бележат ръст през последните няколко години. За 2014 на българския пазар са продадени над 430 мотоциклета, което е с 2,5% повече от предходната година“. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на откриването на най-голямото мотоциклетно изложение в България - Sofia MotoRing Expo.

„Тази тенденция е в потвърждение на засилващите се позиции на страната ни не само като предпочитана дестинация за инвестиции в автомобилната индустрия, но и като потребител“, отбеляза зам.-министър Петров. По негови думи най-търсени продължават да бъдат скутерите с 50-кубиков двигател. Сред големите мотори най-предпочитани за 2014 г. са тези с обем на двигателя между 500 и 1000 кубика. Категорията над 1000 куб. см. също бележи плавен ръст на продажбите.

По време на изложението зам.-министър Петров подчерта, че производството на части и компоненти за автомобилната индустрия у нас в последните години нараства. Секторът е сред тези с най-голям потенциал за развитие, а в него работят повече от 100 международни и местни компании.

По негови думи през изминалата година са открити няколко инвестиционни проекта, свързани с автомобилната индустрия, и по-специално в Индустриалната зона в Божурище, където Берр-Хела Термоконтрол започна успешно производството на климатични системи за водещите световни автомобилни марки.

„България предлага благоприятна среда за привличане на инвестиции в сектора. Страната ни поддържа макроикономическа и финансова стабилност. Географската й близост до основните пазари на Западна Европа също я правят предпочитана инвестиционна дестинация“, каза още зам.-министър Петров. Той допълни, че към момента има заявен интерес към индустриалните зони във Видин и Божурище и от други инвеститори, свързани с автомобилната промишленост.

По време на изложението г-н Лъчезар Буюклийски, представител на Съюза на вносителите на автомобили в България благодари на Министерство на икономиката, че през последните няколко години се обръща повече внимание на това какво се внася и как се регистрира, с което до голяма степен се намалиха и инцидентите на пътя.

В заключение зам.-министър Петров заяви, че в България моторът не е просто средство за придвижване, а начин да се справим със стреса и да изразим своя индивидуален стил.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката