Зам.-министър Петров и сенатор Хорх обсъдиха търговско-икономическите отношения между България и Хамбург
 
07 юли 2015

Българската страна има сериозен интерес към активизиране и задълбочаване на контактите с град Хамбург във всички области от взаимен интерес – това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров, който се срещна днес с Франк Хорх, сенатор на икономиката, транспорта и иновациите на град Хамбург, Федерална република Германия и бизнес-делегация от града. Въпреки трудностите, свързани с икономическата и финансова криза, България запази своята макроикономическа и финансова стабилност, подчерта заместник-министър Любен Петров и допълни, че в страната ни в момента има политическа стабилност, която също е важна за всички партньори, насочили погледа си към България. Той акцентира пред госта усилията на българското правителство, свързани с реформи в съдебната система и борбата с корупцията. Заместник-министър Петров изтъкна готовността на министерството за подкрепа на българските и немските фирми в облекчаване на административните процедури, както и съдействие при разширяване на дейността на компаниите от Хамбург, които вече работят в България – Aurubis /медодобивни заводи в Пирдоп/; Lufthansa Technik Хамбург /поддръжка на самолети на Airbus и Boeing/, Peter Cremer Holding GmbH, ECE в търговски център „Сердика” и други. От страна на бизнеса Улф Геркенс, главен вицепрезидент на Aurubis, изказа удовлетворението си от спазената принципна позиция на Министерство на икономиката в подкрепа на бизнеса при определяне цените на електричеството за промишлени цели. В заключение заместник-министър Любен Петров допълни, че Министерство на икономиката високо оценява водещия принос на германския бизнес за широко въвеждане на дуалното обучение в България и разчита на опита на германски компании за това.

 

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. За 2014 г. стокообменът с Германия е в размер на 5,864 млрд.евро /12.1% от общия стокообмен и ръст от 6%/. Износът за Германия е в размер на 2,657 млрд.евро /1-во място, 12% от общия износ и спад от -3.1%/. Вносът от Германия е в размер на 3,207 млрд.евро /2-ро място след Русия, 12.2% от общия внос и ръст от 14.8%/. За периода януари – март 2015 г. стокообменът с Германия е в размер на 1,561 млн.евро /13.25% от общия стокообмен и ръст от 13.7%/. Износът за Германия е в размер на 721 млн.евро /13.14% от общия износ и ръст от 10%/. Вносът от Германия е в размер на 840 млн.евро /13.34% от общия внос и ръст от 17.1%/.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката