Зам.-министър Любен Петров връчи голямата награда в конкурса “Експортьор на годината”
 
29 ноември 2016

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи отличието на „Строително оборудване“ ЕООД за “Експортьор на годината” за 2015 г. Наградите се връчват за четвърта поредна година, а Министерство на икономиката е патрон на събитието. В приветствието си заместник-министър Петров подчерта, че износът на стоки се е утвърдил като един от основните източници на растеж в българската икономика. „По предварителни данни на Националния статистически институт /НСИ/ вече расте и вътрешното потребление, от което малките и средни предприятия трябва да бъдат изключително доволни“, каза Любен Петров. По данни на НСИ през 2015 г. предприятията в България са изнесли стоки за 44.949 млрд.  лв. 45.4 % от тези 44.949 млрд. лв. идват от експорта на фирмите от малкия и средния бизнес. „Трябва да отбележа, че положителните тенденции, в които се движи българската икономика продължават и през 2016 г. Всички виждаме какъв е ръстът на БВП за третото тримесечие. През последните години този ръст е над средния за страните-членки на ЕС. Но аз винаги съм казвал, че за мен това не е достатъчно. Ако искаме нашата икономика да догони тези от Централна и Западна Европа, трябва да положим още по-големи усилия. Заместник-министърът на икономиката съобщи, че износът за страните от ЕС представлява 64% от общия износ на България, което дава ръст от 5,9% спрямо 2015 г. „Надявам се, че за тези две години, след участията ни в многото бизнес делегации и форуми, които сме организирали, тази тенденция ще продължи с още по-големи усилия от всички експерти и хора, които се занимават с това и познават тънката материя на правенето на бизнес в България.“, каза в заключение заместник-министър Любен Петров.

“Експортьор на годината” за най-динамично развиваща се компания в експорта за 2015 г. стана „Рубелла Бюти“ АД, а приза за завоюване на нови пазари отиде при „Гопет Транс“ ЕООД. Носител на наградата за устойчивост на развитието е „Дионисомарбле-България“ EООД . Тази година за трети път бе връчена специална награда за рестарт. Полуми я фирма „Бритос“ ЕООД, постигнала изключителни успехи в експорта и възродила традициите на България в областта на хранително-вкусовата промишленост.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката