Зам.-министър Любен Петров: Съществуват неизползвани възможности за съвместни проекти и инвестиции с Ливан
 
25 април 2016

Съществуват много неизползвани възможности за осъществяване на съвместни проекти и инвестиции с Ливан, съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Българо–ливански бизнес форум. Събитието бе организирано от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Търговско-промишлената и земеделска палата на Бейрут и Планината Ливан. Във форума участваха 19 ливански компании и над 40 български фирми.

Заместник-министър Петров подчерта, че Ливанската република е един от значимите търговски партньори на България сред арабските страни. Той изтъкна предлаганите отлични условия от България като платформа за ливанските продукти към Европейския съюз и за бизнес с останалите страни от ЕС. Той допълни, че страната ни е част от пазар с 500 млн. потребители и има изградена добра комуникационна и транспортна инфраструктура.

Ливанската делегация бе представена от фирми в секторите: строителство и строителни машини, недвижими имоти, хранително-вкусова промишленост и търговия, неправителствени организации, финансово и инвестиционно посредничество, консултантски услуги, фармацевтика, козметика, ИТ и софтуерни разработки, текстил, туризъм, оборудване и други. Българските бизнес среди отдават голямо значение на Ливан в сферата на търговията, инвестициите, инженеринговата дейност, туризма. Взаимно бе потвърдена готовността и на двете страни да развиват сътрудничество в сферата на аутсорсинга и ИКТ, където България има значителни постижения, опит и потенциал. Ливанските представители посочиха възможностите на Ливан да бъде използван като врата към пазарите на страните от Персийския Залив, Африка, а така също и по отношение на извършването на строителни и възстановителни работи в Сирия.

По-рано заместник-министър Петров проведе среща с д-р Набил Фахед, заместник-председател на Търговско-промишлената и земеделска палата на Бейрут и Планината Ливан. Изразено бе съвместно задоволство от наскорошното учредяване на Ливано-български и Българо-ливански бизнес съвети и от предстоящото подписване на Меморандум за разбирателство между Българската търговско-промишлена палата и Федерацията на търговско-промишлените и земеделски палата в Ливан, което цели да подпомогне бизнеса на двете страни.

В срещата участваха още г-жа Сузан Музи, Временно управляващ Посолството на Ливан в България (София), г-н Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата и г-н Ахмад Аледин, Председател на Ливано-българския бизнес съвет.

Тенденцията в развитието на търговско-икономическите ни отношения с Ливан е като цяло позитивна. През 2015 г. стокообменът между България и Ливан възлиза на 124.5 млн. щ. д., от които износът е 94.6 млн. щ.д., а вносът 29.9 млн. щ.д. Структурният анализ за последните години показва, че най-голям дял в износа на България за Ливан заемат нефтени масла, пшеница и смес от пшеница и ръж, сирена и извара и др. По данни на Българската народна банка реализираните ливански инвестиции у нас за периода 1997–2015 г. възлизат на 47 млн. евро.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката