Зам.-министър Любен Петров приветства участниците в Годишната конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост
 
18 ноември 2016

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров приветства участниците в Годишната конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/. „Повишаването на конкурентоспособността на предприятията от мебелната промишленост и подобряване на техния експортен потенциал е от стратегическо значение за икономиката.“, каза заместник-министърът. За времето, в което работи настоящият екип на Министерство на икономиката, смятам, че постигнахме значително намаляване на административната тежест за бизнеса. Приехме двугодишен план за намаляване на административната тежест с 129 административни мерки за облекчаване на бизнеса - 70 % от тях са изпълнени. Общата стойност на това, което очакваме като подобрение, измерено като финансови мерки, е около 145 млн. лв., подчерта икономическият заместник-министър. Работихме усилено за максимално и прозрачно усвояване на европейските средства, насърчаване на инвестициите, подобряване на връзката между образование, пазара на труда и бизнеса – допълни заместник-министър Петров.

По време на годишното събрание на БКДМП бяха наградени и фирмите от дървообработването и мебелната промишленост, постигнали най-големи успехи през 2016 г. Заместник-министър Любен Петров връчи наградата за мебелна фирма-износител на 2016 г на Средна гора АД, гр. Стара Загора.

Производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията. От началото на 2016 г. производството на мебели бележи ръст средно с около 10% спрямо 2015 г. По наши наблюдения около 20% от фирмите имат активен износ. По.голямата част осъществяват периодичен износ в чужбина. За 2015 г. се отчита положителен търговски баланс в сектора от 111 млн. евро.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката