Зам.-министър Любен Петров представи възможностите за инвестиции в корабната индустрия на форум в Дордрехт
 
27 октомври 2016

Предприемаме мерки, с които да отговорим на очакванията на инвеститорите за инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на Холандско-български бизнес-форум за морска индустрия и корабостроене, който се провежда в гр. Дордрехт, Нидерландия. В събитието участват близо 30 фирми от морската индустрия от градовете около Дордрехт, Нидерландия, както и над 25 компании от гр. Варна.

Нидерландия заема 1-во място сред чуждестранните инвеститори за периода 1996-2015 г. с над 7.7 млрд. евро инвестиции, съобщи заместник-министърът. Най-големите преки инвестиции в страната за януари – юли 2016 г. са от Нидерландия - 199.1 млн. евро, което е 20.2% от общия размер за периода. Заместник-министър Петров уточни, че потенциал за сътрудничество има в секторите на високите технологии, машиностроенето, транспорта и логистиката, корабостроенето и морската индустрия, химическата и фармацевтичната индустрия и др. „Всички от изброените сектори са силно развити в Нидерландия и особено в област Дордрехт и ние знаем за много успешни примери за сътрудничество между български и холандски фирми в тези сектори. Надяваме се това сътрудничество да се задълбочава и развива още по-силно в бъдеще, тъй като потенциалът е огромен“, каза заместник-министърът на икономиката.

В презентацията си пред участниците във форума той представи инвестиционните условия в България, свързани със стабилната политическа среда и ниския риск от правене на бизнес у нас, едни от най-ниските производствени разходи в Европа, добре образована и висококвалифицирана работна ръка, конкурентно ниво на заплащане, най-ниските данъци в Европа, активни насърчителни мерки. Любен Петров представи целите на политиката за насърчаване на инвестициите. Те обхващат насърчаване на инвестициите във високотехнологични паркове и услуги с висока добавена стойност, създаване на нови работни места в производството и в индустриалните зони, намаляване на регионалните различия в социално-икономическото развитие. Заместник-министър Любен Петров представи и проектите на Министерство на икономиката, насочени към приоритетно привличане на инвеститори – индустриалните зони, управлявани от Национална компания Индустриални зони и София Тех парк. Той разгледа и производството на завода за корабно оборудване “VETH PROPULSION” в гр. Папендрехт.

Приветствие към участниците в бизнес-форума направи заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев, а Светлин Стоянов, Председател на УС на Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт /БНАКК/ представи развитието на сектор морска индустрия в гр. Варна. В рамките на бизнес-форума ще бъде открита изложбата „Най-старото злато на света“, която ще покаже златни експонати от Регионалния исторически музей във Варна. С изложбата ще бъде отбелязана 15-та годишнина от туининг партньорството между градовете Варна и Дордрехт.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката