Зам.-министър Любен Петров представи инвестиционните условия у нас пред високотехнологична компания от Индия
 
16 ноември 2016

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров представи възможностите за инвестиции в България пред Mанoхар Редди, изпълнителен директор на индийската ИТ компания „Фюджи (“Feuji” Inc). Фирмата разполага с действащи аутсорсинг центрове в Индия (гр. Хайдерабад) и САЩ (гр. Далас) и обмисля да инвестира и у нас.

„Бих искал да Ви уверя, че България е много добро място за бизнес и инвестиции.“, каза по време на срещата заместник-министър Петров. Той представи предимствата, които страната ни предлага за инвестиции в сектора на аутсорсинга на бизнес процеси. „В провежданата инвестиционна политика предвиждаме специални мерки за стимулиране на инвеститорите съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. С най-голяма подкрепа се насърчават инвестициите във високотехнологичните производства и услуги, за откриване на високопроизводителни работни места“, изтъкна зам.-министърът на икономиката. Тези мерки включват ускорени административни услуги, възможност за придобиване на имоти държавна или общинска собственост при преференциални условия, финансова подкрепа за изграждането на необходимата инфраструктура и за обучение на персонал, частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството, допълни икономическият заместник-министър. Той акцентира върху данъчният режим, който в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа нарежда България сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Заместник-министър Любен Петров изтъкна, че страната ни е обявена за най-добра аутсорсинг дестинация в Европа за 2015г. и трета в света според проучване на американската компания “Кушман и Уейкфилд“. България заема 12-та позиция в годишната класация на консултантската компания „Ей Ти Кърни“ за 2016 г. за най-атрактивна аутсорсинг дестинация. През 2015 г. България заема седма позиция като най-бързо развиваща се икономика в Европа с ръст на БВП от 3%, каза още заместник-министърът на икономиката.

През 2015 г. стокообменът с Индия е на стойност 226 млн. щ.д., отчитайки увеличение от 3.5% спрямо същия период на 2014 г. Износът на България за този период възлиза на 69.3 млн. щ.д. (увеличение от 6.8%), а вносът от Индия е 156.7 млн. щ.д. (ръст от 2.2%).През първите шест месеца на 2016 г. двустранната търговия се равнява на 95.8 млн. щ.д. (намаление от 13.9% спрямо същия период на 2015 г.). Намалението е за сметка на спада във вноса, докато българският износ за периода нараства с 4.8% и се равнява на 31.4 млн. щ.д.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката