Зам.-министър Любен Петров представи икономическите мерки на правителството пред Британо-българската бизнес асоциация
 
29 юни 2016

Предприемаме мерки, които да задълбочат доверието на нашите партньори и да утвърдят България като атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров пред фирмите членове на Британо-българската бизнес асоциация (БББА). В срещата взеха участие Сара Райли, заместник-посланик на Великобритания, Дейвид Хемпсън, председател на БББА, Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката. Заместник-министър Любен Петров очерта приоритетните области на работа на правителството, свързани с изграждане на конкурентоспособна, ресурсно-ефективна нисковъглеродна индустрия чрез въвеждане на нови технологии, иновации и стимулиране на иновативните фирми; подобряване на условията за бизнес чрез намаляване на административната и финансовата тежест за бизнеса.

 

„Провеждаме реформа, чрез която да бъде оценявано въздействието на промените в законодателните актове върху бизнес средата. Тази оценка би трябвало да придружава всеки законопроект по отношение на бизнес средата. Изработихме концепция за прилагане на тест за малки и средни предприятия /МСП/. Тази мярка служи и в борбата със свръх регулацията“, подчерта заместник-министърът. Той акцентира още върху реформирането на професионалното образование и по-активно взаимодействие между средните и висшите училища и бизнеса, ускореното въвеждане на електронно управление, осигуряване на прозрачност на публичните дейности и превенция на корупцията. Заместник-министър Петров представи макроикономическите показатели на страната, както и насърчителните мерки за малките и средните предприятия, развитието на индустриалните зони и София Тех парк. Заместник-министърът очерта изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентосопобност“ 2014 – 2020, като изтъкна, че вече има подписани договори за изпълнение на 470 проекта по тази програма.

Интересът на фирмите от Британо-българската бизнес асоциация бе насочен към работата на правителството, свързана с реформа в образованието и връзката му с потребностите на бизнеса, мерките за реформиране на съдебната система, нормативната уредба, свързана с концесиите и публично-частното партньорство, както и с резултатите от посещението на министър Божидар Лукарски във Великобритания, които бяха представени пред членовете на БББА от г-н Каролев.

 

„Британско-българската бизнес асоциация е двустранна търговска камара и към момента в организацията членуват повече от 60 български компании, както и още толкова британски и международни компании. Нашият ангажимент е еднакво силен както към българските компании, които търсят възможности на британския пазар, така и към британския бизнес в България“, посочи Дейвид Хемпсън, председател на БББА. Той подчерта необходимостта асоциацията и Министерство на икономиката да работят заедно, за да убедим чуждестранните инвеститори, че България е добро и сигурно място за бизнеса.След историческия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз, заместник-посланик Сара Райли увери гостите в приятелството между Великобритания и България и ангажираността на посолството в подкрепа на двустранните бизнес отношения между двете страни.

 

"Двустранната търговия между нашите страни се е увеличила три пъти през последните петнадесет години, като Великобритания е един от най-големите инвеститори в България, а българските компании показват завишен интерес за започване на бизнес в Обединеното кралство. Уверени сме, че добрите взаимоотношения, на които Великобритания се радва с България ще продължат и ще се развиват", посочи още тя.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката