Зам.-министър Любен Петров: Готови сме за конкретни бизнес-инициативи между България и Узбекистан
 
27 юни 2016

„Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи като обмен на бизнес посещения и провеждане на двустранни форуми. Активно подкрепяме разширяването на дейностите и сътрудничеството между търговско-промишлените палати на България и Узбекистан“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Българо-узбекски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/.

„Между България и Узбекистан са установени добри външноикономически отношения на традиционно партньорство и стремеж за развитие на всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество“, подчерта заместник-министърът. По негови думи политическият диалог и развитието на договорно-правната база потвърждават взаимното ни желание за ползотворно сътрудничество. Заместник-министър Петров допълни, че България разглежда Узбекистан като свой приоритетен партньор в региона на Централна Азия. „Високо оценяваме доброто сътрудничество между двете страни и изразяваме желание за по-нататъшното му развитие и укрепване“, посочи още той. През 2014 г. стокообменът между двете страни е бил 26,6 млн. щатски долара, от които 24,5 млн. щатски долара е българският износ за узбекския пазар. Традиционни в износа на България за Узбекистан стоки са медикаменти, медицинско оборудване и инструменти, линии за преработка на плодове и зеленчуци, козметични продукти. Съществуват реални възможности за разширяването му с доставки на оборудване за преработка на селскостопанска продукция, за хранително-вкусовата промишленост, производство на строителни материали, машиностроителна и електротехническа продукция.

В бизнес-форума участие взеха Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската Агенция за инвестиции, Стефан Стайков, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, Никола Стоянов, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП, представители на бизнеса от България и Узбекистан.

През 2015 г. взаимната търговията отбеляза намаление с 22.0% спрямо същия период на 2014 г., като българският износ регистрира спад с 23.5%, а вносът е намалял с 3.8%.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката