Зам.-министър Иванова: Международното сътрудничество е важно за ефективна защита на безопасността и икономическите интереси на потребителите
 
30 юни 2020

Международното сътрудничество е изключително важно за прилагането на ефективна политика за защита на потребителите в Европейския съюз. Политика, която има за цел както да се гарантират правата на потребителите в отношенията им с търговците, така и да им се предостави силна защита. Това заяви заместник -министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри международната конференция „Насърчаване на международно сътрудничество в регионален мащаб - в рамките на другите държави-членки на ЕС в Източна Европа“.

На конференцията, организирана от Комисия за защита на потребителите бяха обсъдени мерките за бъдещо съвместно сътрудничество за осъществяване на ефективна защита на безопасността и икономическите интереси на потребителите. В конференцията се включиха и чуждестранни участници от Белгия и Гърция.

Заместник – министърът на икономиката посочи , че КЗП  се превръща във все по-утвърдено звено по всякакви въпроси, жалби, търсене на закрила, очакване на решения по различни казуси, становища и пр. Тя подчерта, че през последните месеци в условията на световна пандемия и на извънредна епидемиологична обстановка, Комисията оперативно се справя с непознатите предизвикателства по теми от дневния ред на обществото, като  условия за туризма, , цените на пазара и др. „Кризата показа, че сътрудничеството между държавите членки и между отделните  институции в ЕС е изключително важно, както и в частност сътрудничеството това между отделните  органи за защита на потребителите  в ЕС“, допълни Иванова.

В конференцията взеха участие представители на Министерство на икономиката, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Европейския потребителски център България, Федерация на потребителите в България, Българска национална асоциация „Активни потребители” (БНААП), Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ, Сдружение „Храни и напитки България“, Монделийз Сървисиз Юръп, Спиритс БЪЛГАРИЯ, Център по биология на храните и Комисия за защита на потребителите. Те се обединиха около оценката на Емил Георгиев  , председател на Федерация на потребителите в България, че през последните години, КЗП се е превърнала в свързващо звено за защита на потребителите между тези организации. Защото само чрез ефективно сътрудничество може да се внесе повече справедливост в пазарите и да се подобри качеството на конкуренцията.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката