Зам.-министър Даниела Везиева: България е едно много добро място за инвестиции
 
15 декември 2015

През последната година направихме много, за да превърнем България в едно добро място за инвестиции. Страната ни предлага редица предимства - финансова стабилност, висококвалифицирани кадри, потенциал в развитието на иновациите, високотехнологичните производства и услуги с висока добавена стойност. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева днес на заключителна пресконференция на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ за резултатите от проект "Популяризиране на предимствата за инвестиране в България".

Везиева цитира данни на БНБ, според които за първото деветмесечие на 2015 г. в България са влезли преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в размер на 1.1 млрд. евро, което представлява 2,6% от БВП. Тези параметри надхвърлят стойностите от същия период на предходната година, когато ПЧИ достигат 872.1 млн. евро, представляващи 2% от БВП. По думите й България е на 12-то място в класацията на Ърнст и Янг за привлекателна инвестиционна дестинация в рамките на ЕС. „Това ни дава основание да считаме, че имаме всички предпоставки, за да развиваме повече производства и повече услуги“, допълни тя.

Везиева посочи, че Министерство на икономиката се стреми към това в България да бъдат поддържани развиващи се инвестиции, т.е при вече веднъж създадени в различни сфери инвестиции, те да бъдат допълвани от други. „Следващата година съм сигурна, че ще е още по-добра от тази, ще продължаваме да работим за привличане на още повече инвеститори и подпомагане на българския бизнес, така че да имаме устойчиво развитие и устойчив икономически растеж“, заяви още зам.-министърът на икономиката.

Тя изтъкна, че и през следващата година фокус в работата на Министерство на икономиката ще бъде облекчаване на бизнеса, като се въведат повече електронни услуги. Като най-голям успех през изминалата година Везиева посочи съвместната екипна работа на четири от второстепенни разпоредители на министерството - БАИ, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Националната компания „Индустриални зони“ и Българската агенция по експортно застраховане. „Те са обвързани с една обща цел, а именно да подпомагат бизнеса и  да направят България едно по-добро място, чрез въвеждането на нови технологии, нови производства, като това трябва да става реалност в кратки срокове“, бе категорична Везиева.

По време на пресконференцията зам.-министърът на икономиката определи киноиндустрията, IT сектора, машиностроенето и туризма като приоритетни сектори за инвестиции и такива с голям потенциал за развитие. Везиева допълни, че проекти в тези индустрии могат да се възползват от възможностите за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, по която предстои да се отворят схеми за внедряване на иновации.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката