Зам.-министър Борисов откри форум – Информационния ден на Агенцията на НАТО
 
17 февруари 2020

„Отношенията между България и Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване имат вече 15 годишна история. Към днешна дата мога смело да заявя, че положителният резултат от съвместните ни усилия с Министерството на отбраната вече е налице – броят на българските фирми, регистрирани в Агенцията са  вече над 115. Индустрията ни участва все по-активно в тръжни процедури на Агенцията, като значително се увеличава броят и обемът на сключените и успешно изпълнените договори“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на форума организиран от Министерството на икономиката.

В рамките на конференцията зам.-министър Борисов подчерта, че през тези години, както страната ни, така и нашата индустрия са се доказали като добър и надежден партньор. По негови думи институционалната подкрепа от страна на държавата е от съществено значение за утвърждаване на позициите и авторитета на българския бизнес като конкурентоспособен и иновативен партньор в евроатлантическото пространство.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че българската отбранителна индустрия разполага с огромен опит, технологични възможности и сериозен човешки ресурс и е способна да отговори на повишените очаквания в международна среда. „Доказателство за това са и предварителните данни за стойностите на разрешения износ и изходящ трансфер на продукти, свързани с отбраната, които възлизат на около 850 млн. евро за периода януари – октомври 2019 г. Благодарение на членството ни в Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване, българската отбранителна промишленост получи шанса да участва на равни начала в международните тръжни процедури, свързани с доставка на боеприпаси“, каза той.

В рамките на форума зам.-министър Борисов проведе среща с Петер Дохмен - генерален  мениджър в Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA). Обсъдени бяха въпроси свързани с участието на български фирми от отбранителната ни индустрия в съвместни проекти и тръжни процедури на Агенцията.

В заключение зам.-икономическият министър изрази задоволство, че нашата отбранителна индустрия има какво да предложи на партньорите ни от НАТО и след няколко години ще се похвалим с още по-добри резултати.

 

 

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката