Виетнамският град Хошимин с интерес за проекти в областта на високите технологии, инфраструктурата и транспорта
 
20 октомври 2016

Хошимин има голям интерес към инвестиции и съвместни производства в областта на високите технологии и в тази сфера има много възможности за инвестиции и съвместни проекти. Перспективи за сътрудничество има и в областта на инфраструктурата и управлението на транспорта, които са проблемни за многомилионния град. Това заяви председателят на Народния комитет на гр. Хошимини Нгуен Тханх Фонг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението му във виетнамския град начело на българска делегация.

Министър Лукарски обясни, че инфраструктурата и контролът на транспорта са сфери, в които България има утвърдени стандарти и пое ангажимент да насочи вниманието на българските фирми към тези области, както и към областта на високите технологии. Той напомни, че с министъра на индустрията и търговията на СР Виетнам г-н Чан Туан Ан са се уговорили за провеждане на бизнес делегация през 2017 г. и покани фирми от Хошимин да участват в делегацията, за да може да обсъдят конкретни проекти. И двамата изразиха надежда, че срещите между българските и виетнамските компании ще станат регулярни.

„Вярвам, че посещението ви ще допринесе за развитие на икономическите отношения между България и Виетнам и че България ще съдейства за подписване на споразумението ни за свободна търговия с ЕС.“ В отговор министър Лукарски сподели, че позицията на България винаги е била в подкрепа за търговското споразумение между Виетнам и ЕС и приветства постигнатите до този момент договорености.

По думите на Нгуен Тханх Фонг отношенията между двете държави се развиват добре в политическата сфера, но е необходимо активизиране на икономическите връзки. Той изтъкна, че взаимното сътрудничество между гр. Хошимин и София са подкрепени с меморандум за сътрудничество. Министър Лукарски увери, че цялата бизнес делегация, водена от него, е впечатлена от икономическото развитие на града. Той информира председателя на Народния комитет за проведените бизнес форуми и изрази задоволство от интереса на фирмите от Хошимин. „Виетнам винаги е бил и ще бъде важен партньор на България в региона. Идеята на посещението ми е добрите връзки на политическо ниво да се пренесат и в икономиката“, увери той.

Г-н Фонг оцени високо проведените българо-виетнамски бизнес форуми в Ханой и Хошимин. Той посочи, че стремежът им е Хошимин да бъде център на целия регион на Югоизточна Азия. „Работим за подобряване на инфраструктурата и насърчаваме инвестициите, правим реформи в административните услуги, за да улесним бизнеса“, заяви председателят. Той изрази надежда, че българските компании ще се възползват от тези възможности и ще имат по-голямо присъствие във Виетнам.

 

Град Хошимин е икономическият и бизнес център на Виетнам. Динамично се развива икономиката на града. Най-голямото пристанище и най-голямото летище на страната са в град Хошимин. Разполага с железопътна гара и са изградени автомагистрали до провинциите около града. Икономиката на града и района около него се разви през последните 20 години много бързо, благодарение предимно на големите чуждестранни инвестиции. В резултат на това, ускорено развитие получиха химическата, машиностроителната, захарната, хранителната и нефтената промишленост. Днес в град Хошимин живеят около 12 милиона жители, а с околните селища населението му нараства до около 15 милиона души.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката