Възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Русия бяха обсъдени на работна среща между съпредседателите на Междуправителствената комисия
 
16 септември 2016

Възможности за  увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения с Русия бяха обсъдени на среща на Съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе във Варна. От българска страна участие взеха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска –  първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация г-н Сергей Герасимов. В делегациите на двете страни бяха включени представители на държавната власт и на участващи  в двустранните отношения компании.

Целта на срещата е да активизира работата  на Междуправителствената комисия  и да развие взетите решения по време  на 15-тата сесия, състояла се през януари в гр. София.

„Вярвам, че проведената конструктивна дискусия и направените предложения, както от българска, така и от руска страна, ще спомогнат за развитието на пълния потенциал на двустранните ни отношения“, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на срещата. Сред приоритетните области в двустранните отношения с Русия бяха отбелязани търговско-икономическото, инвестиционното и регионално сътрудничество, както и сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия, енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт, наука и образование.

“Ние сме заинтересовани да възстановим обемите на двустранното икономическо сътрудничество и в частност стокообмена  с Руската федерация”, отбеляза заместник-министър Везиева. По нейни думи, проведените в рамките на срещата дискусии, са допринесли за набелязването на конкретни мерки за разширяване на търговско-икономическите връзки между двете страни. Приоритетни области за увеличаване на износа на български стоки са хранително-вкусовата промишленост, електроника, металообработване, шивашка промишленост. Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че активното участие на регионите  в двустранното сътрудничество създава възможности за развитие на търговията и  добри перспективи за развитие на стокообмена.

Везиева посочи, че от българска страна се изразява загриженост от спада в двустранната търговия. „Бихме желали да бъдат възстановени количествата доставяни български изделия, които са добре познати на руския пазар, от следните стокови групи: медикаменти, оборудване за строителството, арматурни артикули, части за автомобили, парфюмерия, козметика и др.

Ръководителят на руската делегация г-н Герасимов отбеляза: “ По време на срещата детайлно обсъдихме хода на изпълнението на решенията от 15-то заседание на Междуправителствената комисия, също и резултатите от проведените през този период заседания на  шестте работни групи  на Комисията, както и дискусиите на експертите по основните за двустранното сътрудничество въпроси: енергетика, автомобилно и корабостроене, селско стопанство и образование".

Министър Петкова благодари на съпредседателя от руска страна г-н Герасимов за успешното сътрудничество между двете страни в областта на газовия и нефтения отрасъл, атомната и електроенергетиката. Руската страна е един от основните доставчици на енергийни ресурси за България. По думите й, благодарение на добрата съвместна работа между български и руски компании, приблизително 87% от предвидените дейности по приоритетната за правителството програма за удължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ са изпълнени. „Очакваме до края на годината мероприятията, свързани с удължаване живота на атомния енергоблок да бъдат завършени“, отбеляза  Петкова.

В рамките на изпълнението  на постигнатите договорености, по време на 15-то заседание на  Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, бе отбелязан ръст на доставките на руска продукция на съоръжения за електропреносната система на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД. По време на експертните разговори бе отбелязано и развитието на  сътрудничеството между „Булгартрансгаз“ ЕАД и ОАО „Газпром“, включително и по отношение на споразумението за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България.

Активно се развива и процесът по възстановяване на обемите на двустранната търговия с услуги, в това число се отбелязва и 30% ръст на туристическия поток от Русия към България.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката