Възможностите за българския бизнес в проектите на UNIDO обсъдиха зам.-министър Любен Петров и Ли Йонг, генерален директор на организацията
 
24 март 2016

Възможностите за участие на българския бизнес в проектите на UNIDO /Организацията на ООН за индустриално развитие/ обсъдиха заместник-министърът на икономиката Любен Петров и Ли Йонг, генерален директор на UNIDO.

„Индустриалната политика на страната ни е насочена към постигането на баланс между трите аспекта на устойчивото развитие – икономически, социален и околна среда“, посочи на срещата зам.-министър Петров. По негови думи осигуряването на подобен баланс следва да се постига не само по пътя на предоставяните от Европейския съюз грантови схеми, но и чрез възможностите за сътрудничество с редица международни организации. Членството на България в UNIDO позволява на страната ни да ползва знания, опит, информация и технологии, предоставяни от агенцията за повишаване производителността на икономиката ни и постигането на устойчиво развитие.

Като възможност за българския бизнес заместник-министърът на икономиката подчерта сътрудничеството ни в близкото минало със страните от Африка, когато наши компании са участвали в строителството и изграждането на множество индустриални и инфраструктурни обекти. „За България особен интерес представлява развитието на Югоизточна Европа, особено по отношение на Западните Балкани, тъй както страните там са дългогодишни наши партньори. В този смисъл плановете на UNIDO за развитието на региона са от сериозен интерес за държавата ни и българския бизнес“, каза по време на срещата заместник-министър Петров. Той подчерта традициите ни в икономическото и търговско сътрудничество с развиващите се страни, в които UNIDO има дейност.

От своя страна г-н Ли Йонг изтъкна, че UNIDO цени изключително високо дългогодишното ни членство и участие в редица операции на организацията. Той допълни, че и двете страни имат значителен потенциал за обмяна на опит, който да разкрие нови възможности за българския бизнес.

 

Организацията на ООН за индустриално развитие, ЮНИДО (англ. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)) е учредена през 1966 г. като програма на ООН със седалище Виена, Австрия. През 1985 г. ЮНИДО е трансформирана и понастоящем представлява специализирана агенция на Организацията на обединените нации, чиито усилия са фокусирани в борбата с бедността чрез съдействие за  повишаването на производителността. На агенцията е предоставен мандат да насърчава и съдейства за ускоряването на устойчивото индустриално развитие в развиващите се страни и икономиките в преход. ЮНИДО подпомага тези две групи страни в усилията им за справяне с маргинализацията в съвременните условия на глобализация. Организацията мобилизира знания, опит, информация и технологии, като по този начин съдейства за създаването на производителна заетост, развитието на конкурентоспособна икономика и осигуряването на екологична устойчивост. България е пълноправен член на ЮНИДО от 1985 г. До момента по линия на ЮНИДО в страната са реализирани 18 проекта на обща стойност над 3,2 млрд. щ.д. Координатор във връзка с членството на Република България в ЮНИДО е Министерството на външните работи (дирекция „ООН и сътрудничество за развитие”).

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката