Ускоряване издаването на „синя карта“ поискаха от IT бранша на среща с министър Лукарски
 
21 януари 2015

Да се ускори процедурата по издаване на т.нар. „синя карта“ за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии. За това настояха представителите на браншовите организации от IT сектора на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. В момента на пазара на високи технологии у нас има голям глад за такива специалисти, но издаването на разрешителни отнема от 6 до 9 месеца и на практика не работи, заявиха от сектора. Според техни данни в последната година са издадени едва две сини карти на компютърни специалисти. Според бранша е необходима промяна в Закона за българското гражданство, с която да се съкрати процедурата на един месец.

Министър Лукарски увери, че работи съвместно с останалите отговорни ведомства за промени в закона, които да облекчат и ускорят процедурите, но с оглед изискванията за проверка на сигурността издаването едва ли ще може да се намали до един месец. Той предложи министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите за „синя карта“ между институциите, тъй като в момента различните необходими документи се подават в различни  ведомства и това затруднява кандидатите. По думите на министъра фактът, че IT браншът изпитва недостиг на работна ръка, е доказателство, че той се развива добре. По данни на компаниите, продукцията на българските високотехнологични предприятия се е увеличила 5 пъти за последните 5 години.

Представителите на високотехнологичните компании поставиха също проблема, че Закона за насърчаване на инвестициите в момента дава някои пазарни предимства на чуждестранните компании в сектора и намалява конкурентоспособността на българските високотехнологични предприятия. Те посочиха например, че украински компании в момента влизат у нас и получавайки инвестиционен клас А, ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с около 18% и прави неконкурентни родните компании. Според IT бранша, в сегашния му вид, законът е направен с цел да стимулира заетостта в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка. Зам. министърът на икономиката Даниела Везиева, която присъства на срещата съобщи, че министерството работи също по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, така че предоставените предимства да са съобразени със спецификите на различните сектори.

На срещата беше засегнат и въпросът с увеличаващия се непрекъснато максимален осигурителен доход, който създава несигурност в сектора, където заплатите са високи. От IT бранша заявиха, че очакват министър Лукарски да стане посланик на политиката по привличане на високотехнологични специалисти в страната ни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката