Разширяваме икономическото сътрудничество с Молдова
 
25 март 2016

“Има голям потенциал за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Молдова, особено в сферите на иновациите, технологиите, образованието и туризма“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Осмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе днес в София. Съпредседател от българска страна е зам.-министър Везиева, а от молдовска – заместник-министърът на икономиката г-н Виталие Юрку.

По време на заседанието бяха разгледани въпроси в основните области на двустранното икономическо сътрудничество - взаимната търговия, енергетика, туризъм, селско стопанство, информационни технологии, транспорт. Комисията набеляза съгласувани мерки за разширяване на институционалните и бизнес връзки между двете страни в обсъдените сфери.

При подписването на двустранния протокол от Пленарното заседание на Междуправителствената комисия зам.-министър Везиева заяви, че възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Молдова и увеличаване на стокообмена могат да се търсят в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, селското стопанство и износа на машини за преработване на земеделска продукция. По нейни думи неизползвани възможности има и в сферата на химическата и фармацевтичната промишленост, както и IT индустрията. Туризмът също отбелязва ръст през последните години.

Зам.-министър Везиева обяви, че през следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии. Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги. Везиева посочи, че има възможност и за разработване на съвместни проекти по Дунавската стратегия, като изтъкна две от областите в Стратегията, свързани с инфраструктура и екосистема като най-благоприятни за общи програми.

С цел засилване на бизнес активността бе подписан и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в България /ИАНМСП/ и Организацията за развитие на малките и средните предприятия на Република Молдова. Български и молдовски фирми потвърдиха наличието на интерес към сътрудничество с участието си в бизнес форум, който двете агенции организираха в рамките на посещението на молдовската делегация.

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и молдовската Организация за привличане на инвестициите и насърчаване на износа също подписаха Меморандум за разбирателство, който ще даде по-широки възможности за партньорство.

 

През 2015 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 102,4 млн. щат. дол.,

Най-голям е българският износ при група стоки: нефтопродукти (35,8%), медикаменти (9,2%), пластмасови едножични влакна (7,7%), стъклен амбалаж (4,3%) и повърхностно активни вещества (2,6%). Вносът от Молдова се формира от нефтени масла (24,7%), броячи за течности, газове и електричество (21,2), семена от слънчоглед (12,2).

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Предстоящи събития
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката