Проведе се второ заседание на Експертния консултативен съвет
 
26 юни 2020

Актуални теми за методи, анализи и политики за посрещане на кризата и за бъдещото развитие на икономиката, бяха предложени от страна на научните страни по време на второто заседание на  Експертния консултативен съвет. Срещата беше водена от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. На нея присъстваха проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), както и представители на научната общност и експерти от Министерството на икономиката.

По време на разговора стана ясно, че по голяма част от темите, икономическото ведомство вече има постигнат краен или частичен резултат. В тази връзка участниците в дискусията се фокусираха върху теми, които изискват определена конкретика и работа по тях. Това са области, свързани с бързорастящи предприятия, анализ от ефекта за „зелената сделка“, връзка между интелигентната специализация и кръговата икономика, както и анализ на въздействието на мерките за преодоляване на последствията от пандемията върху българската икономика.

В допълнение към тях и като продължение на вчерашното заседание на Националния икономически съвет (НИС), Министерството на икономика предложи още 2 актуални теми за работа и дискусия. Става въпрос за бъдещи мерки за насърчаване на инвестициите, включително на регионално ниво, както и облекчаване дейността на малките и средните предприятия в съответствие с европейската програма „Мисли първо за малките“ и „Акта за малкия бизнес“.

В рамките на срещата двете страни се договориха да търсят взаимодействие по линия на аналитичната работа по актуализацията на ИСИС, както и взаимовръзка между Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС),  Стратегията за малките и средните предприятия, Стратегия за дигитализация и Стратегия за индустриите до 2030 г.

Участниците са обединиха около идеята за своевременното създаване на работни групи по конкретните теми.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката