Проект на Национална компания „Индустриални зони“ е сред финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019
 
18 септември 2019

Европейската комисия обяви официално шортлист с финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019, сред които е номиниран и български проект на Национална компания „Индустриални зони“.

Проектът Fast Tracking Success на Национална компания „Индустриални зони“ бе отличен от журито в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 и се нареди сред финалистите. Проектът ще се състезава за награда в категория „Подобряване на бизнес средата“ с още два проекта от Испания и Чехия. Финалът на конкурса ще се проведе на 26 ноември 2019 г. в гр. Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на МСП.

 

Програмата „Fast Tracking Success“ е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата е започнала през 2017 г. Чрез проекта се цели преодоляване на проблема с младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, и предлага решение за едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционни проекти, а именно недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Проектът благоприятства поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда и предоставя на млади хора, завършващи висше или професионално средно образование да започнат своя кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони.

 

В тазгодишното издание на конкурса участват 29 страни от цяла Европа. Сред финалистите в тазгодишното издание на конкурса попадат също така проекти на: Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Чехия, Швеция.

 

Много добри отзиви получи и другият български проект Академия за иновации – Иновационен хакатон, реализиран от „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД. Проектът се състезава в категорията „Инвестиране в предприемачески умения“, където конкуренцията между проектите на европейските държави традиционно е изключително сериозна.

 

Конкурсът Европейски награди за насърчаване на предприемачеството е насочен към всички национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации. Целта на инициативата е да се открият и отличат най-ефективните и оригинални проекти, насърчаващи предприемачеството, предприемаческите умения и подобряването на бизнес средата в Европа и в частност в България, да се привлече фокуса на общественото внимание върху най-успешните политики и практики в областта и да се насърчат и вдъхновят бъдещите предприемачи. Проектите трябва да са реализирани от публични институции или чрез публично-частно партньорство и да имат поне две годишна история.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката