Насърчаваме иновациите по израелски модел
 
16 юли 2015

Институции, бизнес и научни среди работят за насърчаване на иновациите по израелски модел у нас. Такава заявка направиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз на българо-израелски форум, посветен на иновационния процес в България. Събитието се организира съвместно от Министерство на икономиката на Република България, посолството на Израел и Българска академия на науките.

„Придобитият от Израел опит може да ни послужи за предприемането на ефективни мерки за стимулиране на иновациите и осигуряването на устойчива среда, в която тези иновации да бъдат реализирани успешно като пазарни продукти“, заяви министър Лукарски при откриването на форума. Той посочи, че  важна предпоставка за постигането на икономически растеж чрез иновации е взаимодействието между наука и бизнес. „Един от значимите проекти, които Министерство на икономиката реализира в подкрепа на това взаимодействие е изграждането на София Тех Парк”, допълни той. Технологичният парк ще осигури научна инфраструктура за над 20 млн. лв. в помощ на българския иновативен бизнес и ще се превърне в контактна точка за български и международни партньори в сферата на иновациите.

Министър Лукарски заяви, че приоритетно в работата на Министерство на икономиката е разработването и прилагането на „Иновационна стратегия за интелигентна специализация“ (ИСИС) за предоставяне на целенасочена подкрепа за иновации в сфери, където потенциалът за растеж е най-голям. Определените по ИСИС приоритетни тематични области включват информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии, индустрии за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни (творчески) и рекреативни индустрии. Разработването на стратегията е едно от задължителните предварителни условия за програмен период 2014 – 2020 г. и база за изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, която се управлява от икономическото министерство.

„Фактор за постигане на икономически растеж през иновации е още изготвянето на законова рамка и подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг и стимулиране на инвестициите в научно-изследователска дейност, както частни, така и публични”, допълни министър Лукарски.

„Иновациите са стратегически инструмент за всяка държава, която иска да се развива. Бихме искали да споделим опита си с България - една приятелска страна и ключов партньор“, заяви посланик Раз. По негови думи България има огромен потенциал да развива иновационния сектор, а интерес и желание има на всяко едно ниво у нас – институционално, бизнес и академично.

Дейността на БАН и водещите научни разработки в областта на иновациите бяха представени от акад. Воденичаров. На събитието присъстваха ресорният зам.-министър на икономиката Даниела Везиева, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и Мариета Захариева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката