Министър Лукарски връчи сертификат за приоритетен инвеститор на „А.З.К. Пропъртис“ ЕООД
 
05 май 2016

„Ще продължим да подкрепяме инвеститорите, които създават добавена стойност и нови работни места“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония за връчване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект, издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на „А.З.К. Пропъртис“ ЕООД за проекта „Плана Хайтс“.

Проектът предвижда създаване на селище, в района на  Плана планина, между София и Самоков, с. Алино, а размерът на сертифицираната инвестиция възлиза на 53, 650 млн. лв. При връчването на сертификата министър Лукарски подчерта значението на проекта, чиято реализация ще доведе до разкриване на над 100 нови работни места, а общата численост на работниците, които се очакват да бъдат ангажирани по проекта по време на строителството, ще е  около 500.

Г-н Авиноам Катриели, управител на „А.З.К.Пропъртис” ЕООД благодари на Министерски съвет, на Министерство на икономиката и на Българска агенция за инвестиции за оказаното съдействие. Той заяви, че този проект е негова мечта от 10 години и е изключително щастлив, че може да я осъществи. Проектът ще мине през три етапа, като тази година ще стартира първия етап.

Министър Лукарски изтъкна, че за три месеца от внасянето на проекта, Министерство на икономиката и БАИ успяха преодолеят едно времево разстояние от 10 години, през които инвеститорът е изпитвал трудности по стартирането на изпълнението на проекта.

Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището  инфраструктура - 75,382 дка пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза - търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове, зелени площи и детски площадки, център за сигурност и 150 къщи за отдаване под наем. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди. Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора и е закупена конкретно за реализацията на този проект. Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 000 квадратни метра.

Проектът получава насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Инвеститорът ще се възползва от съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално административно обслужване и финансово подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, изграждане на нова или рехабилитация на съществуваща довеждаща пътна инфраструктура.

Според решение на МС ще бъде създадена междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „ПЛАНА ХАЙТС“.

По време на церемонията за връчване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект участва и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) г-н Стамен Янев.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката