Министър Лукарски: ВМЗ Сопот вече е лидер в световната отбранителна индустрия
 
17 май 2016

„През последните две години „Вазовските Машиностроителни заводи“ изградиха много сериозен имидж в сферата на специалното производство и се превърнаха в желан партньор и търсен производител“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по откриването на реновирани цехове на площадка Иганово на ВМЗ Сопот. На събитието присъстваха още зам.-министърът на икономиката Любен Петров, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Сопот Деян Дойнов, Стефан Данчев, кмет на Иганово, както и зам.-областният управител на Пловдив Георги Пилев.

По думите на министър Лукарски с откриването на реновираните цехове вече не се говори за оцеляване, а за иновативно производство по световни стандарти. „ВМЗ Сопот може да се похвали с изключително стабилно финансово състояние и днес заводът е обезпечен с договори до 2018 година, което дава една своеобразна сигурност и увереност за неговото бъдещето. Наред с това има огромно търсене на продукцията в завода и ни предстои да инвестираме още много в нови мощности и човешки капитал“, изтъкна той. Според него не е важна толкова инвестицията, която възлиза на около 7 млн. лева, а положеният труд в това да се превърне заводът в едно модерно предприятие, което да е пример за това как иновациите стават все по-определящи за конкурентоспособността на бизнеса. Внедрените съвременни мощности на двата нови цеха са на водещи европейски фирми и дават нов облик на оръжейницата, позиционирайки я сред първите места в световната карта на отбранителната индустрия. За тази цел предприятието ще продължи да отделя немалко средства за научно-изследователска и развойна дейност, с която да подсили потенциала си и да ускори превръщането на ВМЗ в европейски иновативен производител.

Министър Лукарски изтъкна, че приоритет в работата на Министерство на икономиката и на ръководството на оръжейницата е да се развива и установява като водещ производител и работодател, подчертавайки, че фокус в тяхната работа е инвестицията в работниците и служителите на завода. Той  даде пример за съществените промени във ВМЗ Сопот в последната година и половина, като значителното подобряване на условията на труд чрез откриването на  близо 1000 нови работни места, увеличаването на заплатите и социално-битовите придобивки, раздаването на коледни и великденски премии. „Индикация за конструктивност и финансова стабилност е и фактът, че от началото на 2016 г. ВМЗ Сопот погаси над 22 милиона лева стари задължения, включително към община Сопот и Национална агенция за приходите. Запазва се и тенденцията от края на миналата година към трайно повишаване на приходите и днес заводът регистрира забележителен ръст, както на оборотите, така и печалбата“, допълни той.

Икономическият министър благодари на ръководството и служителите на ВМЗ Сопот за положените усилия и определи събитието като своеобразен рестарт за нуждите на специалната продукция, която по думите му в последните години отбелязва не само връх, но и е от съществено значение за икономиката на страната, осигурявайки десетки хиляди работни места и повишавайки експортния й потенциал.

Изпълнителният директор на предприятието Иван Гецов подчерта, че с днешното събитие се потвърждава започналия подем в предприятието и определи като знакова 2016 година за ВМЗ Сопот. „ Днес ние продължаваме политиката си за инвестиране в условията на труд. Инвестираме в обучението и подготовката на персонала, сключваме договори със средни и висши учебни заведения за сътрудничество и обвързване на образованието с нашето производство, отпускаме стипендии за ученици и студенти“, допълни той. В заключение Иван Гецов благодари на екипа на оръжейницата и на Министерство на икономиката за оказаната подкрепа.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката