Министър Лукарски: ВМЗ инвестира 18 милиона лева в модернизация през 2016 г.
 
10 ноември 2016

Министърът на икономиката откри обновения автопаркинг и разгледа новата система за видеонаблюдение  на „ВМЗ“ Сопот

През 2016 година ВМЗ-Сопот  е инвестирало над 18 млн.лв. в закупуването на нови машини и съоръжения, транспортни средства и модернизация. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който бе на работно посещение във „ВМЗ“ ЕАД на площадки Иганово и Сопот.

Министър Лукарски посети площадка Иганово, където се запозна с новата система за периметърна охрана и видеонаблюдение, която ще спомогне за повишаване на мерките за сигурност.  В Сопот министърът на икономиката откри и обновения автопаркинг за специализиран транспорт. В него са инвестирани около 1 млн. лева собствени средства на предприятието. Той разгледа и цех 350, който е с нова поточна линия.

Лукарски посочи, че в завода се откриват нови цехове, производството се модернизира, условията на труд стават все по-добри, а заплащането се увеличава. „Всичко това се дължи на постигнатите добри финансови резултати, които нареждат ВМЗ сред най-печелившите държавни дружества. Поръчки има и за 2017 г., и 2018 г., а  идеята ни е да разширим производството, като се стремим към нов асортимент на продукти и увеличаване на продукцията“, категоричен бе той. Министър Лукарски  допълни, че заводът се нарежда на челни позиции по продажби, които през тази година са за над 303 милиона лева, в сравнение с 2015 година, когато са били едва 25 милиона лева.

Министърът на икономиката изтъкна, че през 2016 г. ВМЗ-Сопот се е утвърдил като значим фактор в българския военно–промишлен комплекс. По думите му предприятието осигурява голяма част от заетостта в региона, въз основа на което безработицата е около 3 % и е два пъти по-ниска от средната за страната.

Той допълни, че персоналът вече е около 4 100 души, като от началото на 2016 г. е увеличен с близо 1 100 човека, а средната работна заплата достига над 950 лв. след въвеждане на бонусната система за допълнително материално стимулиране.

„Бих искал да отбележа и добрия диалог със синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, благодарение на който се подписа нов колективен трудов договор, посредством което се запазиха и надградиха социалните придобивки за работниците и служителите“, каза още Лукарски.

Министърът се срещна и със студентите, които са се записали в програмата за подготовка на кадри на ВМЗ в Техническия университет в Пловдив, действаща от началото на септември. Лукарски ги поздрави за желанието да се развиват и отбеляза, че сега е моментът за създаване на собствени  бази за подготовка на кадри за оръжейната промишленост.

Членът на борда на директорите Владислав Тоцев уточни, че заводът поема стипендията за първия семестър и при добър успех ще се финансира и по-нататъшното обучение на студентите. Тоцев обясни, че в процес на  изграждане е и собствен център за Научно-изследователска и развойна дейност с обучение и привличане на кадри и специалисти за разработка и усъвършенстване на изделията. Той допълни, че към момента ВМЗ разполага с 69 бр. товарни автомобила от различен клас, 11 специализирани автомобили и повдигачи и 39 леки автомобила, 12 от тях с висока проходимост. По думите му от началото на 2016 г. са закупени 3 бр. влекачи с прицеп за превоз на специална продукция, 9 бр. товарни камиона, 8 бр. микробуса, 4 бр. високопроходими автомобила, 2 бр. специализирани автомобила, единият от които за почистване на пътната мрежа, както и 10 нови леки автомобила. „Автопаркингът и транспортната техника повишават възможностите на ВМЗ за осигуряване на специализирани транспортни дейности, както за нуждите на производствената и търговската дейност, така и като специализирана услуга на външните клиенти на дружеството“, завърши  Тоцев.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката