Министър Лукарски приветства откриването на световния демонстрационен център Технофос
 
08 септември 2016

„Откриването на световния демонстрационен център за технология за добив на фосфати Технофос на територията на индустриална зона Девня е показател в глобален мащаб за това как едно индустриално производство чрез средствата на иновациите може да създава екологически чиста околна среда“. Това каза от името на министъра на икономиката Божидар Лукарски неговият икономически съветник Владимир Каролев по време на официална церемония по откриването на Технологичен и Иновационен Център Технофос.

Това е първата по рода си международна демонстрационна база за развойна дейност и новаторски разработки в производството на фосфати, изградена от белгийската група Екофос (Ecophos) с инвестицията от  10 млн. евро. Центърът ще разполага с пилотна инсталация, която включва всички модули на технологичния процес и може да демонстрира цялостните решения, които компанията предлага на своите клиенти. „От икономическа гледна точка, той превръща района на Девня в топ локация за света на фосфатите, където заинтересованите партньори от цял свят ще идват, за да им бъде представена иновацията.“, допълни Каролев. По думите му заводът в Девня е пример за това как пресечната точка между науката и бизнеса създава  икономическа цялост, конкурентоспособност и утвърждава стандартите на кръговата икономика, която от най-голямо значение за страната ни.

Той подчерта, че Министерство на икономиката отдава приоритетно значение на науката, иновациите и развойните процеси като модел на бъдещето.

На събитието присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Варненска област Стоян Пасев и кметът на Девня Свилен Шитов.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката