Министър Лукарски обсъди с посланика на САЩ у нас мерки за активизиране на икономическите отношения
 
12 януари 2015

Мерки за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и САЩ обсъдиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс на среща в Министерство на икономиката днес. Министърът запозна посланика с приоритетите на българското правителство в икономическата област и с впечатленията си от своята скорошна работна визита в САЩ и проведените там срещи с представители на бизнес средите.

Министър Лукарски очерта като основни пречки пред американските инвеститори у нас непознаването на българското законодателство, нестабилността на съдебната ни система, честите промени в основни закони, административната тежест и множеството регулаторни режими, създаващи предпоставки за корупционен натиск. Той увери посланика, че първостепенен приоритет за правителството е създаването на стабилна и предвидима правна и регулаторна среда. Посланик Рийс приветства усилията на правителството в тази посока. Тя посочи, че един от начините за постигане на по-голяма прозрачност е въвеждането на електронно управление, включително в сферата на обществените поръчки. Министър Лукарски подчерта, че вече се работи за въвеждането на електронни търгове.

Министър Лукарски изрази увереност в успешното приключване на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции  (ТТИП),  тъй като то ще открие нови възможности за търговия, особено за малките и средни предприятия. Той сподели пред посланик Рийс идеята българските малки и средни компании да се обединят, за да се представят заедно на американския пазар. В тази връзка посланик Рийс покани министър Лукарски да участва с представители на български компании във форума "SelectUSА" , който ще се проведе на 23 и 24 март във Вашингтон и дава възможност за среща на чуждестранни инвеститори с американския бизнес и представители на правителството на САЩ.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката