Министър Лукарски: Индустрията формира една четвърт от брутния вътрешен продукт на България и е двигател на растежа
 
25 април 2016

За първи път от 2009 г. инвестициите у нас имат ръст от 23% и достигат 1,6 млрд. евро, което е рекорд от много време насам и видимо тези показатели говорят, че България върви в правилната посока. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, който участва в осмата национална дискусия на тема „Да! На българската икономика”, организирана от в. Стандарт. Министър Лукарски обърна внимание и на статистиката на Евростат, според която България е на първо място по приток на преки чуждестранни инвестиции като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 г. сред всички страни в региона на Централна и Източна Европа. У нас този дял е 3,6%, с което изпреварваме Словения, Унгария, Румъния и Сърбия, както и балтийските републики.

Министър Лукарски изтъкна още, че както инвестициите, така и промишлеността формират висок дял от БВП на страната. Една четвърт от БВП се генерира от индустрията и промишлеността. „Това показва, че имаме развитие и високо прокламираната зависимост от европейските средства не е основният двигател на растежа на нашата икономика”, коментира той. По думите му България има голям потенциал да привлича инвестиции в сектори с висока добавена стойност чрез прилагане на насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, основно във високотехнологични сектори като машиностроене, производство на части за автомобили, IT и аутсорсинг. Министър Лукарски информира, че се готвят законодателни промени с цел по-голяма гъвкавост на насърчителните мерки за инвеститорите към отделните браншове и региони.

Отбелязано беше също, че износът на стоки и услуги се увеличава с над 5,2%, а вносът на стоки и услуги - с 3.9%.  „Видимо от всички тези показатели, ние се движим в правилната посока и ако има стабилност и реформи, има потенциал за още по-добро развитие“, заяви министър Лукарски. Според него стабилност и продължаване на реформите са ключовите думи за икономическия напредък. Освен това той призова бизнеса да заложи на иновациите като основа за постигане на растеж и по-висока добавена стойност.

Министър Лукарски информира, че Министерство на икономиката е обявило външен подбор за нови търговски представители на страната ни по 20 дестинации, като подборът им ще се извършва съвместно с бизнеса. Това решение е част от приоритетното за ведомството насърчаване на експортно ориентираните предприятия и подобряване на достъпа им до международните пазари.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката