Министър Лукарски: Индонезия е важен икономически партньор на България
 
12 януари 2015

"Индонезия е важен икономически партньор на България и ние ще продължим да поддържаме тези добре изградени икономически отношения. Потенциалът ни превъзхожда статистическите данни, които имаме  и трябва да го доразвием".  Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на проведената днес среща с Н. Пр. посланика на Индонезия Бунян Саптомо. И допълни, че едно от нещата към които се стреми  България е излизането на пазари извън ЕС, какъвто е азиатския.

На срещата бяха обсъдени инициативи за стимулиране на двустранните отношения и предстоящия икономически форум "Трейд експо" в гр. Джакарда, Индонезия, който се провежда всяка година  през октомври. Н. Пр. Бунян Саптомо подчерта, че в момента се очаква и назначаването на трима почетни консули във  Варна, Бургас и Велико Търново, които ще се включат в поддържането  на диалог между България и Индонезия и включително на равнище региони.

В рамките на разговора министър Лукарски постави началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на икономически форуми през настоящата година. През месец май се очаква и зам.-министърът на търговията на Индонезия да посети България, като се планират бизнес посещения и икономически форуми.

 

 

За 2012 г. двустранната търговия е в размер на 56.8 млн. щ. д. (ръст от близо 32 % спрямо 2011 г.), в т. ч. 23.8 млн. щ. д. износ (36 % ръст), и 33.0 млн. щ. д. внос (ръст от приблизително 30 %).

За 2013 г. общият стокообмен с Индонезия е на стойност 72.3 млн. щ.д. (ръст от близо 27 %), в т.ч. 34.6 млн. щ.д. износ  (ръст от приблизително 45 %) и 37.7 млн. щ.д. внос (ръст от приблизително 14 %). Отрицателното за България салдо възлиза на -3.1 млн. щ.д.

За периода януари-септември на 2014 г. общия стокообмен с Индонезия е на стойност 62.9 млн. щ.д. (увеличение с 15.4 % спрямо същия период на 2013 г.) в т.ч. 29.8 млн. щ.д. износ (14.2 % увеличение) и 33.1 млн. щ.д. внос (16.5 % увеличение). Отрицателното за България салдо възлиза на -3.3 млн. щ.д.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката