Министър Лукарски договори разширяване на сътрудничество със САЩ в търговията и високите технологии
 
13 септември 2016

„Необходимо е да работим за разширяване на търговските и икономическите отношения между САЩ и България, които следва да се развиват в съответствие с установения добър политически диалог“. Това заяви секретарят по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски във Вашингтон вчера. „Постигнатите нива на стокообмена и инвестициите между България и САЩ са добри, но има много по-голям потенциал и от двете страни“, посочи министър Лукарски. Той информира, че целта на работното му посещение в САЩ е българската страна да представи не само условията за инвестиции, но и потенциала ни за износ, както и възможностите на българските компании да реализират проекти в САЩ.

„Американските фирми все още не познават добре възможностите, които предоставя България и най-вече предимствата ни като врата за пазарите на ЕС, страните от Близкия Изток и Африка, както и Източна Европа“, подчерта министър Лукарски. Той посочи, че приоритетите на страната ни са свързани с развитието на високотехнологични производства, в които американските компании са лидери. Секторите, които са във фокуса ни са машиностроенето, включително автомобилното производство, което привлича все повече водещи компании, електрониката, електротехниката, информационните и телекомуникационни технолгии, аутсорсингът на бизнес процеси и услуги. Наред с това в сферата на здравеопазването, туризма и селското стопанство също съществуват възможности от интерес за американския бизнес. Министър Лукарски сподели и успешния опит на някои български компании на американския пазар в сферата на фармацията, роботиката, информационните технологии, соларните инсталации и др. „В областта на търговията, виждаме възможности за по-мащабно присъствие на български традиционни продукти като кисело мляко, сирена, вино и други във водещите американски търговски вериги“, каза министър Лукарски, който по време на посещението ще има среща и с ръководството на водещата американска търговска верига „Уолмарт“.

Министър Лукарски отправи предложение за организиране през следващата година на инвестиционна и търговска мисия на американски компании, която да посети България. Във връзка с тази инициатива, бе договорено Министерството на икономиката и Департамента по търговия да идентифицират сектори и направления в областта на търговията и инвестициите от интерес за двете страни. Спрямо тях ще съгласуват  конкретни мерки и дейности, които да се реализират през 2017 г. като  мисии, участие в изложения, секторни представяния.

В рамките на срещата бе декларирана необходимостта от постигане на напредък в преговорите между ЕС и САЩ по Споразумението за търговско и инвестиционно партньорство, което ще доведе до улеснение и реален ползи за бизнеса от двете страни.

Вчера министър Лукарски проведе и първата от планираните по време на посещението срещи с представители на американския бизнес. В рамките на организираната от Бизнес съвета за Международно разбирателство кръгла маса, бяха обсъдени условията за бизнес и инвестиционната среда в България, както и конкретни интереси на американските компании за реализиране на проекти в страната ни. Енергийният оператор AES сподели своя положителен опит, включително и реализираното пренасочване и позициониране на редица административни дейности на компанията  от други европейски страни в България. В срещата участие взеха и водещи компании  като Техtron, Cheniere Energy, Sierra Nevada Corporation, S2 Global и др.  Те проявиха интерес от възможностите в сферата на газовата диверсификация, технологии за сигурност, охрана и наблюдение, кибер-сигурност, въздушен транспорт.

Американските компании поискаха да се запознаят с икономическата среда в България. Министър Лукарски увери, че на фона на случващото се в региона, страната ни се отличава с икономическа и финансова стабилност и предлага добри инвестиционни възможности, като най-ниски данъчни ставки сред страните в ЕС и ниски оперативни разходи. Също така той подчерта, че правителството работи за въвеждането на професионалното обучение по аналогия на дуалното обучение в Германия, Австрия и други страни, както и свързаните с това предизвикателства и необходимостта от по-бързо адаптиране на законовата рамка. Специално бе поставен въпросът за наличието на квалифицирана работна ръка, особено технически кадри.  Внимание бе отделено от страна на компаниите и на предизвикателствата, свързани с бежанската криза и нуждите на България като външна граница на ЕС.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Предстоящи събития
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката