Министър Лукарски дава тласък в развитието на биотехнологиите у нас
 
19 декември 2014

"България трябва да изнася иновативни продукти с висока добавена стойност. Иновациите са основен двигател за постигането на ускорен икономически растеж, а България има сериозен потенциал в тази насока". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена в Ню Йорк среща с изпълнителния директор на Карш Кепитъл г-н Майкъл Карш, който реализира сериозни частни инвестиции у нас и планира разширяване на дейността си.

"Съществува не един пример за възможностите на български предприятия да реализират продукти, които се превръщат в пазарни лидери не само в България,  но и на много по-големи и динамични пазари като американския, например", допълни министър Лукарски. Той се позова на изключителните успехи на българо-американската компания ProViotic, в която г-н Карш има участие и чиято едноименна хранителна добавка държи лидерски позиции на пазара в Ню Йорк. В основата й е Лактобацилус булгарикус. Изцяло растителният й произход я прави подходяща за вегани, вегетарианци, хора с лактозна нетолерантност и такива, които водят здравословен начин на живот.

Продуктът е разработен съвместно от Медицинска академия – София и Harvard Medical School, като сътрудничеството помежду им заляга в основата на плановете на г-н Карш за разширяване на бизнеса му в България в областта на биотехнологиите. Той планира разработването на нови пробиотични лекарствени продукти и внедряването им на пазара в САЩ.

"Подобни инициативи ще спомогнат за повишаване на конкурентноспособността на българските предприятия, но същевременно ще допринесат и за популяризиране на възможностите за инвестиции в България и потенциала на страната ни за развиване на успешен бизнес. От голямо значение е и прякото взаимодействие между бизнеса и научните среди за осъществяването на международен трансфер на знания и въвеждането на иновативни продукти", заяви министър Лукарски. Той изрази своята готовност да окаже необходимото институционално съдействие за реализиране на бъдещите планове на г-н Карш, като подчерта, че съществуват и възможности за предоставянето на финансова подкрепа от европейските фондове за иновации и промотиране на натурални земеделски продукти в трети страни. Министър Лукарски увери г-н Карш, че бизнес средата в България ще бъде позитивно повлияна от реформите, политическата стабилност и мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени от българското правителство.

На срещата беше обсъдена и идеята неработещи хотелски бази и голф клубове с жилищна част у нас да бъдат превърнати в домове за пенсионери от Западна Европа, като тази инвестиция може да бъде осъществена с американски капитали.

В рамките на работното си посещение министър Лукарски ще проведе срещи с представители на Bank of America, Ernst & Young, Eurasia Group, Бизнес съвета за международно сътрудничество и потенциални инвеститори.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Предстоящи събития
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката