Министър Караниколов обсъди засилване на икономическото сътрудничество с вицепремиера на Узбекистан
 
12 септември 2019

България и Узбекистан ще активизират икономическото си сътрудничество в сферата на търговията и инвестициите. Това стана ясно  по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с Ельор Ганиев, заместник министър-председател на Узбекистан днес в София.

Икономическият министър посочи, че за първите пет месеца на 2019 г. двустранният стокообмен се е увеличил с 7,3%, спрямо същия период за 2018 г. и е достигнал 8,4 млн. щ.д. Двамата подчертаха, че  сегашното състояние на икономическите връзки е под възможностите и икономическия потенциал на двете страни.

Караниколов изтъкна, че търговията между България и Узбекистан през последните години се характеризира със значителен превес на българския износ, съставен от промишлени стоки, като медикаменти, козметика, машини и апарати. По думите му българската страна ще окаже подкрепа по всебхватното споразумение на Узбукистен с ЕС, както и за членството в СТО.

Двамата се договориха  за  разширяване на взаимодействието между предприемаческите организации от двете страни, с цел оказване по-активно съдействие на заинтересованите производители и износители при търсенето на партньори, установяването на делови контакти, взаимното информиране за търсени и предлагани стоки. Българската страна и Узбекистан ще предприемат и повече инициативи за представянето на експортните възможности на двете страни и подпомагане на деловите контакти чрез съвместно участие в изложби, бизнес форуми, бизнес делегации, презентации и др., както и за партньорство в иновациите.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Предстоящи събития
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката