Министър Караниколов и сръбският министър на иновациите и технологичното развитие обсъдиха задълбочаване на икономическото сътрудничество
 
20 юни 2019

За първото тримесечие на настоящата година българският износ за Сърбия е нараснал с близо 40%

Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия г-н Ненад Попович обсъдиха подобряване на търговско – икономическите отношения между двете страни. По време на срещата двамата се договориха за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите, на информационните и комуникационни технологии и технологичните паркове.

Министър Караниколов подчерта, че Сърбия е един от водещите търговски партньори на страната ни. „За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави възлиза на 286 млн. евро и бележи ръст от 10.4%, спрямо същия период на 2018г.“, посочи той. По думите му износът на България към Сърбия само за първото тримесечие на настоящата година е нараснал с 39.6%. и достига 152.4 млн. евро, което е доказателство за добрите търговски взаимоотношения.

Караниколов и министър Попович се договориха следващото заседание на Смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество да се проведе в началото на месец ноември и да бъде съпътствано от бизнес форум.

Двамата обсъдиха още възможностите за съвместно участие на компаниите от двете страни на трети пазари и партньорство в  инициативата „17+1“, включващо общи регионални проекти. Министър Попович каза от своя страна, че България е отличен партньор и сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, особено в сферата на новите технологии и иновациите.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката