Министър Караниколов: Българските компании са готови да произвеждат необходимите облекла и консумативи
 
09 март 2020

Готови  проекти за предпазни облекла при работа с коронавирус бяха представени на брифинг на Оперативния щаб в Министерството на икономиката, след среща с   представителите на асоциации на текстилните производители и водещи производители в бранша.

Министър Караниколов благодари за подкрепата на производители и дистрибутори и посочи, че българската държава е осигурила за следващите няколко месеца необходимото облекло и консумативи за българските лекари.

„Подготвили сме два варианта за предпазно облекло за българското население и за лекарите срещу коронавирус, индустрията има готовност да задоволи нашите нужди и дори  да предложи за износ“, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на съвместния брифинг в министерството с шефа на националния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Караниколов изтъкна, че има потвърждение и от двете текстилни асоциации, че ако се осигурят материята и има одобрен продукт българските фирми  са готови да започнат да шият за българското население.

Той посочи , че в момента пазара показва, че тези стоки се търсят изключително, като търсенето в пъти надвишава предлагането. „От тази гледна точка сме длъжни да ангажираме българската индустрия, за да можем да ги включим в този процес. Колегите от Министерство на здравеопазването ще получат по най-бързия начин предложенията и сертификатите, за да видят какви количества да резервират. Всеки момент очакваме и от Турция доставките“, допълни министърът на икономиката.

„В момента има изработени две мостри на облекло, като едната от тях е тръгнали към Военния институт за изследване. Предстои да им се направи и сертификация.Ще имаме осигурени маски и всичко друго, което е необходимо“, завърши Караниколов.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката