Любен Петров: Министерство на икономиката желае да надгражда сътрудничеството си с Полша във всички области от взаимен интерес
 
22 април 2016

„Приоритет в работата на Министерство на икономиката е да надгражда сътрудничество си с Полша във всички области от взаимен интерес, както като партньори на Европейския съюз, така и във формата „Вишеградската четворка плюс България и Румъния“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на бизнес форум България-Полша, организиран от Българска стопанска камара (БСК).

По думите му между България и Полша е налице политическо, търговско и културно сътрудничество, което се изразява и в постоянния ръст на стокообмена между двете страни. „Цел в работата на министерството е да запази тази тенденция и да разшири присъствието на български продукти на полския пазар“, подчерта ресорният зам.-министър пред представителите на полския бизнес, които подчертаха, че имат сериозен инвеститорски интерес към страната ни.

Любен Петров запозна делегатите със стабилните макроикономическите показатели на България и мерките за насърчаване на инвестициите. Той изтъкна, че ръстът на БВП за 2015 г. възлиза на 3%, че безработицата в страната ни намалява до 7.9% в края на 2015 г. и че износът отбелязва растеж от 5,2% през миналата година, като за същия период вносът е нараснал с 1,1%. „Работим активно за това да утвърдим България като атрактивна инвестиционна дестинация и предлагаме редица икономически и данъчни стимули за чуждестранни инвеститори“, допълни той.

Възможностите за активизиране на сътрудничеството и увеличаване на стокообмена според заместник-министъра са в създаването на смесени предприятия, промишленото коопериране и съвместното излизане на трети пазари. „Виждаме потенциал и за включването на български поддоставчици в отраслите, в които български фирми имат дългогодишни традиции и постижения. Това са секторите за производство на храни и напитки; химични и фармацевтични продукти; облекло и др.“, каза зам.-министър Петров. Като перспективни за привличане на полски инвестиции сектори той посочи високотехнологичните производства, машиностроенето и електротехниката, информационните технологии, телекомуникациите, научноизследователската и развойна дейност, технологиите по опазване на околната среда, енергетиката, транспортната инфраструктура и логистика и др.

Заместник-министър Петров изрази надежда, че форумът ще даде нови възможности за сътрудничество и стимул за развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни.

През 2015 г. износът за Полша възлиза на 529.501 млн. евро, като отбелязва увеличение от 16.68% и дял от 2.3% от общия износ. Вносът е 822.585 млн. евро, отбелязвайки ръст от 16.11% и дял от 3.1% от целия внос. Стокообменът е 1 352.86 млн. евро, с ръст от 16.4%. Салдото е –293.084 млн. евро.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката