Източната комисия на германската икономика заяви интерес за увеличаване на инвестициите и търговията с България
 
29 ноември 2016

Възможностите за разширяване на инвестициите и търговията с Федерална Република Германия обсъдиха заместник-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров на среща с представители на Източна комисия на германската икономика днес. „Има тенденция германските компании, които планират да изтеглят инвестициите си от Китай и Турция да се възползват от предимствата, които предлага бизнес средата в Европейския съюз. Трябва да привлечем фирмите към региона, тъй като по този начин брутния вътрешен продукт расте и търговията ще се увеличи“, посочи на срещата г-н Михаел Хармс, управител на Източната комисия на германската икономика.

„Надяваме се германският бизнес да оцени положително България като надежден и стабилен партньор за инвестиции и бизнес“, заяви на срещата заместник-министър Даниела Везиева. Тя добави, че страната ни проявява интерес към сътрудничество с Източната комисия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация. „Привличането на чуждестранни инвестиции е наш основен приоритет, а стратегическото географско положение е едно от основните предимства на България като бизнес и инвестиционна дестинация. Според нея германските компании могат да се възползват от това предимство чрез производствени инвестиции и междуфирмено коопериране за разширяване на присъствието си на пазарите на страните от Централна Азия, Близкия и Далечния Изток и Северна Африка.

Заместник-министър Любен Петров подчерта, че страната ни може да бъде потенциална бизнес и инвестиционна дестинация и за компаниите, които поради кризата в Украйна и санкциите срещу Русия са принудени да пренасочат своите бизнес интереси. Той посочи, че съществува потенциал за привличане на германски инвестиции в области, в които имаме конкурентни предимства като иновации, информационни технологии и телекомуникации, автомобилна промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, аутсорсинг, химическа и фармацефтична промишленост, опазване на околната среда, логистика и проекти за изграждане и модернизиране на транспортната инфраструктура, включително концесиониране на летища и пристанища“, каза още той. По думите му в България се работи активно в посока повишаване качеството на средното и професионалното образование, правят се реформи в тази посока, но трябва по-активно да се сътрудничи с бизнеса и общините, тъй като съответната община и местен бизнес най-добре биха посочили от какви специалисти се нуждаят.

В допълнение зам.-министър Везиева изрази готовност за оказване на подкрепа при реализиране на инициативи и проекти, свързани с въвеждане на елементи от системата за дуално професионално обучение и съобразяване с необходимостта на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области. „Дуалната система на професионално образование е ефективна мярка с дългосрочен ефект срещу младежката безработица и за стимулиране на предприемачеството“, категорична бе тя. Зам.-министър Везиева каза още, че е извървян дълъг път за определяне на четирите приоритетни тематични области по стратегията за интелигентна специализация /ИСИС/. „Основната цел на ИСИС е на едно място да бъдат събрани наука, развойна дейност и бизнес. Изпълнили сме предварителните условия на Европейската Комисия да изработим този стратегически документ, заедно с академичната общност, работодателските организации, бизнеса, местната власт и областните администрации”, поясни Везиева. По думите й заложените като приоритетни тематични области и регионални политики ще стимулират растежа на бизнеса. „Стратегията е разработена отдолу нагоре. Важно е всяка област, всяка община, всеки район да намерят своето място в икономическите дейности, които попадат в четирите тематични области и да го развиват като конкурентно предимство", завърши тя.

Хелге Толксдорф от Федералното министерство на икономиката и енергетиката съобщи, че се планира провеждане на Икономическа конференция в Берлин, по време на която може да се състои и заседание на българо-германския съвет за коопериране, на който да се дискутират конкретни мерки за разширяване на икономическото сътрудничество.

 

Източната комисия на германската икономика е създадена през 1952 година и представлява интересите на германски фирми в 21 страни в Източната част на Европа – Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, България, Хърватска, Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Босна Херцеговина, Косово и страните от Южен Кавказ и Централна Азия.

Източната комисия участва годишно в над 100 инициативи, чрез които с инструментите на икономическата дипломация партнира на федералното правителство и правителствата на страните от региона при насърчаването на двустранните икономически контакти, представлява интересите на германската икономика в двустранни гремии, организира семинари, тематични конференции, посещения на бизнес-делегации и др.

Организацията е подкрепяна от пет основни бизнес-организации на германската икономика – Федералния съюз на германската икономика, Съюза на банкерите, Централния съюз на застрахователните дружества, Сдружението за външна търговия на търговците на дребно и Централния съюз на германските занаятчии. В Източната комисия членуват над 200 предприятия.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката