Български и японски фирми ще създават партньорства по електронен път
 
13 май 2016

Меморандум за сътрудничество между Софийската и Токийската търговско-промишлени палати ще насърчава контактите между японски и динамично развиващи се български компании. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор и генерален секретар на Токийската търговско-промишлена палата (ТТПП) Шoджи Нишио в Токио в рамките на работно посещение на българска делегация в Япония. На срещата присъстваха представители на 16 български компании.

„Надявам се, че със съдействието на Токийската палата ще се насърчат връзките между перспективни наши компании и потенциални японски партньори“, посочи министър Лукарски. Той подчерта, че България отдава голямо значение на търговски-икономическите си връзки с Япония, а българските компании могат да предложат конкурентни продукти и услуги на японския пазар. Министър Лукарски е начело на голяма бизнес делегация, включваща ИКТ и др. фирми, с която посети водещото изложение Japan IT Weеk 2016 г.

Председателят на ТТПП също изрази надежда, че икономическите отношения между България и Япония ще се развият още по-активно благодарение на визитата на министър Лукарски. Той посочи, че споразумение между двете палати има от 1994 г., а вече подготвеният меморандум за сътрудничество предстои да се подпише. Към Токийската палата са регистрирани 78 хил. компании в различни браншове, а интернет страницата на организацията предлага опция на потенциални чуждестранни партньори за установяване на директен контакт с японски фирми. „Това е възможност и за българските фирми“, посочи г-н Нишио. Ръководството на ТТПП и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева се договориха да работят съвместно, за да се подобри този механизъм за директна връзка по електронен път между български и японски компании. Предстои те да изготвят и по-конкретна информация за интересите и сферите на работа на фирмите от двете страни, които биха имали интерес към партньорство.

В рамките на посещението си заместник-министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева и директорът на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Стефан Стайков се срещнаха с господин Йонеда Кензо, председател на японската Международната икономическа асоциация за обмен - организация с обществена цел да подпомага развитието на малките и средни предприятия и техните контакти с чуждестранни партньори и с г-жа Ащико Игая, директор на Японо-българската асоциация. На срещата беше обсъдено бъдещо сътрудничество с организацията с цел насърчаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката