Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев откри Българо-полски бизнес форум
 
17 май 2017

Заместник – министърът на икономиката Александър Манолев откри форум между български и полски компании, организиран от  Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Полската търговско-промишлена палата, Службата за търговско-икономически въпроси на Република България в Полша, Отдела за Промоция на Търговията и Инвестиции на Посолството на Република Полша в България.

В изказването си заместник-министър Манолев посочи, че  България бележи стабилен икономически ръст сред икономиките на Източна Европа, а страната ни е място, където може да се развива технологичен бизнес и което има стабилна икономическа среда. „Убеден съм, че днешният форум ще доведе до нови партньорства и инвестиции от Полша, защото икономическата политика, която провеждаме, спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и в секторите с висока добавена стойност“, допълни зам.-министърът на икономиката.

По думите му  икономическите връзки с Полша са от голямо значение за българската икономика, като Полша е един от основните и водещи търговско-икономически партньори на България, както и че полските инвеститори допринасят за развитието на високотехнологичните производства в страната. „Подкрепата на предприемачеството и развитието на високотехнологичния бизнес в България са сред основните акценти в работата на Министерството на икономиката“, каза още той.

Полският посланик в България Н.Пр. г-н Кшищоф Краевски изтъкна, че инициативата ще допринесе за още по-добри резултати в стокообмена на двете страни, както и че ще разкрие потенциала на полските фирми, които да намерят партньори от България.

По време на форума бе подписан и  меморандум за разбирателство между БТПП и Полската търговско промишлена палата и нейният заместник-председател г-н Карчевски.

През 2016 г. износът за Полша възлиза на 585.771 млн. евро, като това е 2.5% от общия износ на България, а общият стокообмен е  1 642.122 млн. евро.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката