Заместник-министър Любомир Ганчев се срещна с представители на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай
 
20 април 2017

„Идентифициран е потенциал за привличане на китайски инвестиции в сектори, в които България има традиционни предимства и представляват интерес за китайските партньори, като машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и туризъм“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев, който проведе срещна с представители на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай. На срещата присъстваха Чуан Джеджу, изпълнителен заместник-председател на Федерацията, Ли Джантун, председател на Китайската търговска камара за градска инфраструктура, Ван Дзюнхао, председател на Китайската селскостопанска търговска камара, Ли Жанрен, първи секретар в Службата по търговско-икономически въпроси в посолството на Китай в София, Ву Люфен, аташе в Службата по търговско-икономически въпроси в посолството на Китай в София.

„Търсим по-широко присъствие на китайския пазар на стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, като селскостопански продукти и храни, вино и минерална вода, етерични масла и козметични продукти, както и стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката“, подчерта зам.-министърът на икономиката. Той добави, че българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на експорта към огромния китайски пазар, в резултат на което през последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, след Турция.

Заместник-министър Ганчев заяви, че като член на ЕС България предоставя безмитен достъп до пазара на Съюза, като със своето географско положение е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Най-ниските данъчни ставки в ЕС, като данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции, допълни той.

Заместник-министърът на икономиката, поясни възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“, който предоставя добри условия за чуждестранни компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа.

“Целите на Министерство на икономиката не са само за привличане на нови инвестиции, но и за задържане на вече съществуващите. Нашите усилия са насочени към поддържане на добър диалог, откритост, прозрачност, равно третиране и решаване на въпроси възникнали от страна на инвеститорите“, заяви зам.-министър Ганчев като добави, че се работи по актуализиране на мерките за привличане на инвестициите, за да можем България да бъде по-конкурентна от другите държави.

„Подкрепяме инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1”, която е важен механизъм за стимулиране на инвестиционните и търговско-икономическите ни връзки с Китай. Ценен резултат от инициативата е засиленият интерес на Китай към Централна и Източна Европа“, посочи зам.-министър Ганчев.

От своя страна Чуан Джеджу, изпълнителен заместник-председател на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай заяви, че България е добър икономически партньор на Китай, между двете страни има отлични политически отношения. Той добави, че през 1949 г. именно страната ни е втората в света признала Китайската народна република. „Бихме желали да материализираме съществуващия активен политически диалог с осъществяването на конкретни проекти и инициативи“, добави Джеджу, като поясни, че Китай се стреми да създаде политика на добро сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа. „В сравнение с другите страни китайските инвестициите в България са значително по-малко, целта на нашето посещение е да променим посоката. Заедно трябва да се развираме и изграждаме дългосрочни взаимоотношения, нови стратегии за подобряване средата за сътрудничество и инвестиции“, завърши той.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката