Заместник-министър Лилия Иванова: Шведските инвестиции у нас нарастват
 
01 октомври 2018

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Посланик Бергхолм изтъкна, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя даде пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни. Бергхолм посочи, че  индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места, посланикът допълни, че Волво ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания Стилфронт е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата стана ясно още, че в началото на 2019г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

Заместник – министър Иванова подчерта, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018г. се е увеличил с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро. Икономическият заместник-министър посочи още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като посочи секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ  като приоритетни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката