Заместник-министър Борисов: За последните десет години двустранният стокообмен с Индия се е увеличил над 3 пъти
 
05 септември 2018

За последните десет години стокообменът с Индия се е увеличил над 3 пъти, а само за първите пет месеца на 2018 г. двустранната търговия възлиза на 139 млн.щ.д., което е увеличение с над 50% спрямо същия период на миналата година. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на българо-индийски бизнес форум , организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия с представители на над 250 компании от двете страни. Форумът е част от официалното посещението на индийския президент Рам Натх Ковинд в България по покана на президента на Република България Румен Радев.

Зам.- министър Борисов посочи, че Индия е важен икономически партньор за България, като през 2017г. съгласно българската статистика стокообменът достига 267 млн. щ.д. "Въпреки положителната тенденция на нарастване през последните години, стокообменът все още не отговаря на възможностите на двете страни", допълни той. По думите му българските стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, като за пример той даде селскостопански продукти и храни, парфюмерия и козметика,продукти на химическата промишленост,машини за хранителната промишленост, авточасти и автокомпоненти.

Икономическият заместник-министър подчерта, че правителството се стреми да развива иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. "Имаме потенциал да привлечем индийски инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като:информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

Борисов изтъкна, че вече има много примери на инвестиции от Индия у нас в областта на информационните технологии и аутсорсинг на услуги, фармацевтика, земеделие, автокомпоненти, киноиндустрия, туризъм и хотелиерство.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката