Зам.-министър Манолев: Свързваме пазара на труда и специализираното образование с интерактивна карта
 
11 юни 2018

Разработена е карта на отраслите в България, върху която предстоят да се нанесат специализираните училища, с което ще се подобри връзката между пазара на труда и специализираното обучение. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на конференцията Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика”, вестник „24 часа“ и „КМЕТА.bg“.

„Политиката на Министерство на икономиката е насочена към активното въвеждане и функциониране на дуалното обучение в България“, подчерта зам.-министър Манолев и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател. По този начин още в периода на своето обучение ученикът установява дългосрочен контакт със своя работодател. В съответното предприятие той преминава практиката си и при завършването си е напълно готов да се включи в неговото производство. „Това дава на работодателя достъп до кадри, в чието израстване участва активно, а на ученика – сигурност за неговата реализация, в специалността, която е избрал да следва“, допълни икономическият заместник-министър.

Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика изпълнява пилотен проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система". По проекта  са включени 1 134 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални училища и 170 предприятия, стана ясно от неговото изказване.

„Друга тема, която не трябва да подценяваме, когато говорим за заетостта на младите хора е насърчаването на предприемачеството“, посочи Александър Манолев. Той допълни, че съществен инструмент за изпълнението на тази цел е обучението по предприемачество в училищата и акцентира, че в икономическото министерство се изпълняват няколко проекта в подкрепа на предприемачеството. Предстои да стартира и процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 67 млн. лв. в подкрепа на стартиращи предприятия, анонсира зам.-министърът.

В събитието участие взеха и вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Красимир Вълчев, Бисер Петков, Николина Ангелкова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, както и представители на бизнеса, работодателските организации, местната власт и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката