Първа среща на министър Седларски с представители на социалното предприемачество у нас
 
17 февруари 2017

Министърът на икономиката Теодор Седларски  се срещна с представители на социалното предприемачество у нас. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа.

„Подкрепата на предприемачеството е една от основните задачи, която си поставяме в нашия кратък мандат. Целта на първата ни среща с вас е да набележим заедно най-важните стъпки, идеи и проекти.” Това заяви министър Седларски при откриването на дискусията, инициирана за първи път в Министерството на икономиката. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", Ивелина Пенева, зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАМСП), съветникът на министър Седларски Васил Караиванов и експерти от Министерството на труда и социалната политика. От страна на бизнеса присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение "Тук-Там", Юрий Вълковски, директор на фондация "Промяната", част от мрежата на Reach for Change, Боряна Велкова от "Обединени идеи за България" и др.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко предложения за успешното развитие на социалните предприятия в България, а именно: насърчаване и устойчивост, равно третиране, създаване на условия за взаимодействие, консултации, открит диалог, както и споделяне на отговорността между всички заинтересовани страни. Предприемачите поставиха и въпроса за намаляване на административната тежест чрез осигуряване на пакет от насърчителни мерки, както и предвиждане на бързи и финансово достъпни административни  процедури.

По време на срещата директорът на ЕФК Ивелина Пенева съобщи, че за първи път през този програмен период е предвидена процедура за социално предприемачество - „Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП“. „Предвидена е подкрепа за стартиращи предприятия с предприемачески идеи, свързани с европейски и регионални предизвикателства. Биха могли да се отличат предприятия в специфични сфери, например - творчески и културни индустрии, предприятия, разработващи нови продукти и услуги“, каза г-жа Пенева. По думите й подкрепата ще бъде фокусирана и в следните уязвими групи: младежи до 29 год., жени предприемачи и предприемачи над 50 год. Бюджетът на процедурата е 34 373 012  евро, а допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия, с по-малко от три приключили финансови години.

По време на срещата Юлия Георгиева, представител на Сдружението "Тук-Там", сподели че това е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. „Допринасяме за положителната промяна тук, като черпим полезен опит от там. Ние сме Тук-Тамовци – общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи от цял свят, която реализира проекти и организира събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и чужбина“, каза още тя.

В рамките на дискусията Боряна Великова, зам.–председател  на Сдружение "Обединени идеи за България", запозна участниците с основния си проект – „Идеите това сме ние“, който е посветен на социалното предприемачество и стимулира създаването на социални иновации и проекти. Близо 150 български студенти от страната и чужбина ежегодно работят по ключови въпроси в сферите на технологиите, икономиката, културата, науката, образованието, околната среда, градската среда и др.

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“ Милена Стойчева сподели, че през последната година управляваната от нея организация е  обърнала поглед към социалното предприемачество. Според нея средата ни не е достатъчно зряла и няма количествено натрупване на мислещи хора в тази насока. „Трябват публично-частни усилия. Необходима е добра координация между институциите и хората от бизнеса. Предприемаческата култура е свързана с желанието да променяш света около себе си и да мечтаеш“, категорична бе тя.

От своя страна икономическото министерство предложи да се направи пакет или портфолио с успешни примери, които да се предоставят на инвеститорите, и по този начин да послужат като инструмент за подпомагане връзката между социалните предприемачи и институциите.

Министерството на икономиката пое ангажимент, съвместно с ИАНМСП, да организира конференция за социалното предприемачество, която да даде по-широка публичност и информативност за добрите практики до момента у нас.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката