Министър Седларски: Големите инвеститори в България са не само източник на инвестиции и иновации, но и създават нова култура в българската икономика
 
16 февруари 2017

Министърът на икономиката посети завода на „Шнайдер Електрик“ и се запозна с производствения процес

Министърът на икономиката Теодор Седларски и представители на министерството посетиха завода на френската компания в Пловдив и се срещнаха и разговаряха с Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово, и с Реми Борел, директор на завода в Пловдив. По време на визитата министърът беше запознат с дейността на „Шнайдер Електрик“ в България и с производствения процес в завода.

„Посещението в завода на „Шнайдер Електрик“ e израз на вниманието на Министерството на икономиката към големите инвеститори в България, които са не само източник на инвестиции и иновации, но и на нова култура в българската икономика“ – каза министър Седларски след края на обиколката на завода и уточни: „Около такива предприятия винаги се създава мрежа от местни доставчици и по този начин се изгражда гръбнакът на българската икономика. Като световен лидер, компанията е и своеобразен мост на българските фирми към световните пазари. Присъствието на фирми като Шнайдер Електрик в страната ни е и една междинна стъпка - докато повече български фирми бъдат в състояние да създадат свои марки, те могат да черпят опит от големите фирми, стъпили у нас за начина, по който го правят, за начина на управление на човешките ресурси и за процесите на механизация в тях. Представителите на компанията споменаха, че произвеждат устройства по т. нар. концепция „Интернет на нещата“, при която всичко в производствения процес  е свързано чрез интернет и може  да се управлява  дистанционно. Точно това е един от приоритетите на нашия мандат сега – да развием Индустрия 4.0 в България.“ – изтъкна министърът.

В разговор с министър Седларски Йонуц Фаркаш, регионален мениджър на „Шнайдер Електрик“, даде висока оценка на възможностите за бизнес и за развитие в България, както и на сътрудничеството с местната и академичната общност.

Съвсем скоро „Шнайдер Електрик“ ще стартира „Академия „Шнайдер Електрик“, която ще даде възможност на специалисти от цяла България да получат знания и специални технически умения и по този начин да повишат квалификацията си. „Високо оценявам  академията, която те организират, тъй като това ще даде  възможност на хора от цялата страна да получат знания и специални технически умения, т.е. да надградят това, което са получили в техническите университети.“ – беше оценката на министър Седларски за новата инициатива.

Френската компания активно си сътрудничи с техническите университети в Пловдив, София и Варна. Надеждата е, че всички тези условия, както и съвременните възможности за работа, живот и развитие, които инвеститорът предлага, ще станат причина все повече млади хора с квалификация да се завръща и да се развиват в родината си.

 

Производството на „Шнайдер Електрик“ в страната стартира през 2007 г. За своята инвестиция край Пловдив предприятието спечели наградата на Българската агенция за инвестиции - Инвеститор на годината 2007 г. в категория инвестиция в електротехническата промишленост. В края на 2009  бе отличено и в конкурса на Huit за работодател на годината, заемайки първо място сред производствените предприятия в страната. В завода на „Шнайдер Електрик“ в Пловдив работят над 1000 души. Общата площ на завода е 11 250 кв.м., а производствената площ е разположена на 8 000 кв.м. Произвежданите в България продукти  намират пазар в над 100 страни по целия свят. Компанията работи с различни подизпълнители от страната, обикновено в региони с висока безработица, и по този начин съдейства за разкриването на нови работни места.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката